1 av 4
Professor Maria Strömme och doktoranden Gustav Nyström visar upp batteriet baserat på grönslick.
2 av 4
Vågkraftverk. Foto Stefan Sjödin
3 av 4
Grönslick, innan det blir batteri.
4 av 4
vetenskapsradions veckomagasin 20090911

Sjögräs blir snabbladdat batteri, influensan har blivit lite snällare

Forskare gör batteri av sjögräs, influensan tycks ha blivit lite snällare mot lungorna, följ med svampforskarna ut i skogen och hör hur man kan ta tillvara havets rörelser och göra el av dem.

Grönslick blir batteri. Av sjögräs, eller grönslick som det egentligen heter, har Uppsalaforskare gjort ett tunt, billigt, snabbladdat batteri. Vi får besök i studion av Leif Nyholm, professor i materialfysik och en av forskarna bakom studion som publiceras i Nano Letters.

Influensans evolution i realtid. En ny studie visar varför influensaviruset A H1N1 har större tendens att gå ner i lungorna än andra influensavirus. Det handlar om vilka molekyler det binder till. Studien ger de första data vi har om vilka molekyler influensan binder till, och ger också en fingervisning om hur den förändrats på kort tid. Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg fascineras över att kunna följa influensans evolution.

Pilsk av svamp? Hjorttryffeln användes förr i tiden på kor – för att göra dem brunstiga. Nu vill forskarna veta om det kan ligga nåt i att svampen ska ha kunnat ha sådan effekt. Vår reporter Lisen FOrsberg gav sig ut på tryffeljakt i skogen med svampforskaren Christina Wedén från Uppsala universitet och hennes kollega Susanne Björnerfeldt, som tog med sig sina två tryffelletande springerspanielhundar.

Vågor, tidvatten och havsströmmar. Alla dessa havsrörelser innehåller mycket energi som forskare försöker finna sätt att ta tillvara och få in i våra elledningar. Malin Olofsson har besökt en konferens på Uppsala slott där experter från hela världen diskuterat möjligheterna. Nu börjar kraftbolagen tro på möjligheterna – det var sådana företag som stod som huvudsponsorer för konferensen.

Geologins dag är det lördag den 12 september – en dag för att öka intresset för vetenskapen om våra berg- och jordarter. Då kan man till exempel gå på exkursion i de områden vid Forsmark där slutförvaret och kärnbränsle planeras, gå på mineralutställning i Jokkmokk eller så finns det stenpyssel för barn vid Kullaberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".