1 av 2
Zlatan Ibrahimovic
2 av 2
Richard Jacobsson är driftansvarig för anläggningen där den misstänkte forskaren jobbat
Veckomagasin

Svininfluensa, Zlatan och CERN

Om att svinen i Norge nu drabbats av svininfluensan, om varför spridningen bland människor tagit fart i norr, om terrormisstänkt atomforskare och hur teknik kan övervaka fotbollsspelare. Det är vad veckans Veckomagasin handlar om. Programledare Annika Östman.

Svin smittade av svininfluensa i Norge
Den tycks smitta lättare från människa till svin än vad man tidigare har trott visar situationen i Norge. Hör mer om vad det kan betyda.

Flest smittade i norra Sverige av svininfluensa
Urban Kumlin, infektionsläkare, virolog och medicinsk chef för microbiologilaboratoriet i Umeå berättar varför kyla underlättar virus att sprida sig, och om hur han ser på tesen att ett förkylningsvirus kan konkurrera ut ett annat, och om en ny studie från USA i New England Journal of Medicin, NEJM, visar att 7 procent av de 272 som vårdades på sjukhus för AH1N1-smittan i USA under april till juni ändå dog, och där medelåldern var 26 år. 

Referen: S. Jain and Others, "Hospitalized Patients with 2009 H1N1 Influenza in the United States, April–June 2009" NEJM

Tredimentionell övervakning av fotbollsspelare

Med hjälp av SAAB-teknik från JAS-planens målsökande missiler, kan dagens fotbollstränare samla in exakt information om vad varje fotbollsspelare gör under en match. Informationen kan levereras i realtid och användas till analys i halvtid för den som så önskar. En rad tränare använder sig av möjligheten. Men ännu inte landslaget. Stefan Balk är systemutvecklare på ett företag  i Stockholm. Reporter Staffan Forsell.

CERN ingen bra plats för den som vill vara terrorist

I veckan grep fransk polis en forsakre som är verksam vid CERN, partikelfysiklaboratoriet på gränsen mellan Frankrike och Schweis. Forskaren misstänks för att ha haft kriminella kontakter med en terroristgrupp, som i sin tur antas ha kopplingar till Al Quida. Än är han inte häktad. Men Rickard Jacobsson, som är driftansvarig för LHCb på CERN förklarar varför det är svårt för någon att utnytta CERN för terrorverksamhet. Camilla Widebeck reder ut begreppen.

Programledare Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".