Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Vetenskapsradions Veckomagasin 20091023

Svininfluensautbrott, vaccin mot HIV och ugglor mot råttor

1 av 3
Tornuggla, med fångst. Källa: Wikimedia Commons, André Eijkenaar.
2 av 3
Från Sörböleskolan i Skellefteå kom en av de första rapporterna om influensautbrott. Foto: Scanpix.
3 av 3

Svininfluensan är här, svenskt HIV-vaccin använder nya tekniker för att bli effektivt, tornugglor ska bekämpa en svår råttinvasion i Laos.

Svininfluensan är här. Siffrorna från Smittskyddsinstitutet visar på en fördubbling av antalet smittade – men de rör veckan fram till den 18 oktober. Då rapporterades nästan 200 nya fall, och framför allt var ökningen stor i åldersgruppen 5-14 år. Sedan dess har det kommit flera rapporter om utbrott på skolor på flera olika håll i landet, men de allra flesta har fått ganska lindriga symptom. Vi talar med infektionsläkaren Björn Olsen om smittspridningen och om hur man ska kunna avgöra om det är svininfluensa man har.

Ett svenskt HIV-vaccin presenterades på en HIV-vaccinkonferens i Paris i veckan. Professor Eric Sandström från Venhälsan vid Södersjukhuset var med vid konferensen och han berättar om en ny framtidstro i HIV-vaccin-forskningen. Sören andersson, virolog på Smittskyddsinstitutet, reder ut vad det betyder att den svenska vaccinkandidaten är ett DNA-vaccin och ett kombinationsvaccin, som ges med en spruta utan nål.

Tornugglor ska sättas in som vapen i det sydostasiatiska landet Laos mot den råttinvasion som drabbat landet efter att bambun började blomma i fjol - råttorna äter nämligen bambublommornas frukter med stor aptit. Råttorna har nu blivit så många att de inte nöjer sig med bambufrukterna, utan gått vidare till att äta upp hela skördar och smådjur. Genom att sätta upp fågelholkar för tornugglor i de värst drabbade områdena i Laos hoppas nu Fn-organet FAO att kunna hejda gnagarnas framfart. Vi träffar Per Alström på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet som har fåglar som sin specialitet. Han tror på tornuggleprojektet i Laos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".