Veckomagasinet

Vaccinbiverkningar och snabbtåg

Nu börjar de första rapporterna om olika typer av biverkningar av vaccinet för den så kallade svininfluensan rapporteras in till Läkemedelsverket. Hör mer om vad det kan vara i Vetenskapsradions Veckomagasin, och hör om hur Frankrike storsatsar att få upp frakter på räls.

Hitills har 15 allvarliga biverkningar rapporterats in till Läkemedelsverket. Samtidigt har 1,4 miljoner doser vaccin levererats till landstingen runt om i Sverige. De fem dödsfallen som rapporterats, där återstår att göra en utredning om de verkligen hade något samband med vaccineringen. Professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket berättar om biverkningar. Men först till en vaccinationscentral i Uppsala:

För mer information:

Hur mycket vet du om nya influensan?
 

Motorväg på räls i Frankrike

 
De ständigt ökande koldioxidutsläppen från lastbilstrafiken är ett av de svåraste problemen att lösa på klimatområdet. Tidigare i höstas beslutade franska regeringen att utöka frakt av gods på järnväg. Staten har lovat att satsa 81 miljarder kronor på projektet Fret Avenir och som ska stå färdigt senast år 2020. Det ska bl a erbjuda ett attraktivt motorvägssystem fast på räls, men också annat, berättar Florence Cousin som är miljöansvarig på franska statens järnvägar, här ute på en godsstation:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista