1 av 3
Läkare som tittar på rötgenplåtar från mammografi-undersökningar. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix
2 av 3
Britney Spears, Robert Schuman, Ludwig van Beethoven och Amy Winehouse (montage). Foto: SR Arkiv, Pressbild
3 av 3
Ursula Krische
Veckomagasin

"Det är en speciell värk"

Vetenskapsradions veckomagasin om kvinnor som får smärtor efter bröstcanceroperation, om upptäckten av en enda gen som styr mycket vid bukspottkörtelns bildande, om att känslor styr oss när det handlar om influensavaccin och om galenskap som kan leda till kreativitet.

Många kvinnor som opereras för bröstcancer har ont länge efteråt. Nu visar en dansk studie att nära hälften av bröstcancerpatienterna fortsätter att ha ont i upp till tre år efter sin behandling.

Det här är något som stockholmaren Ursula Krische känner igen. Hon opererades för bröstcancer för fyra år sen och berättar nu om hur det känns idag. Reporter: Lisen Forsberg.

Stamcellsforskningen tog ett steg vidare i veckan. Professor Henrik Semb i Lund har funnit att det är samma gen som står bakom hela strukturen i ett organ. Han har studerat pankreas, alltså bukspottkörteln, som står för insulintillverkningen i kroppen. Reporter: AnnLouise Martin.

Henrik Sembs forskargrupp berättar här om hur studien och upptäckten gick till.
(Klicka på videoklippet för större bild.)

Europeiska smittskyddsinstitutet har sammanställt forskningsrapporter kring vad det är som gör att man kan reagera så olika på vaccin. Där konstateras att inställningen till vaccin i hög grad baseras på känslor. I till exempel en holländsk studie om vaccin i allmänhet så var det bara 100 av 500 föräldrar som inhämtat faktakunskap om vaccin. De övriga baserade sina beslut på känslor. Liknande tendenser finns i andra studier. Media och kommunikationsprofessorn Gunilla Jarlbro i Lund, bekräftar att det är så man oftast fungerar.

Intressanta länkar på samma ämne:

Galenskap och kreativitet

Flera musiker, kompositörer och sångare är kreativa och tänjer sina gränser, men har också en sjukdomsdiagnos. Hör mer om det i P2, i den nya serien "Med utvidgade sinnen", av Birgitta Tollan. Start måndag den 16 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".