1 av 3
Mänskliga kromosomer. Telomererna syns som ljusa områden på änden på varje kromosom. Foto: Wikimedia
2 av 3
Det är lätt att tappa rösten om man ska överrösta de som skriker. Foto: AP Photo
3 av 3
Nobelpristagaren Carleton Gajdusek blev fälld och fängslad för pedofili. Foto: Carleton Gajdusek
Veckomagasinet 11 dec 2009

Nobelveckans veckomagasin

Veckomagasinet i Nobelveckan genomsyras av Nobelnyheter. Dels om hur årets medicinpris kan hjälpa cancerforskningen. Men även om Bosse Lindqvists dokumentärfilm om 1976 års medicinpristagare, Carleton Gajdusek, som dömts för pedofili.
  Dessutom får vi höra mer om högljudda klassrum, som ger lärare röstproblem.

Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi gick till ett forskningsområde som länge fascinerat - hur kromosomerna skyddas mot att trasas sönder vid celldelning. Svaret är telomererna, kromosomernas ändar, och enzymet telomeras som vidmakthåller skyddet så att cellerna kan dela sig länge nog.

Men de kan också slå slint och förse cellen och kromosomerna med så mycket telomeras att cellen aldrig slutar dela sig - det har blivit en cancercell. Hur man kan använda den kunskapen om cancerceller ligger bakom dagens försök att vaccinera mot cancer. Framför allt mot den sista modercancercellen, som kan ligga och lura och åstadkomma återinsjuknande.

Onkologdocent Jan-Erik Frödin från Karolinska universitetssjukhuset förklarar i Veckomagasinet hur man lurar cancerceller att avslöja sig.

Länkar:

Carleton Gajdusek fick Nobelpriset i medicin 1976. Han var prionsjukdomarna på spåret genom att påvisa den mänskliga motsvarigheten till galna ko-sjukan kuru, hos kannibaler på Nya Guinea.

Men han visade sig ha andra intressen än de rent vetenskapliga. De 57 adoptivpojkar som han gav ett nytt sorts liv i USA, var snarare hans sexpartners än hans söner. Det handlade inte om en kulturskillnad mellan Nya Guinea och västvärlden, pedofili är förbjudet där också. Gajdusek gick spikrakt över alla gränser och blev också fälld och fängslad. Ändå fascinerar han.

Dokumentärfilmaren Bosse Lindqvist har ägnat lång tid att förstå sig på människan Gajdosek - den briljante renässansmänniskan med en läggning som går på tvärs mot allas moraluppfattning. I Veckomagasinet berättar Bosse Lindqvist om sin dokumentärfilm om Carleton Gajdusek.

Länkar:

Många lärare har problem med rösten
Att överrösta elever i ett klassrum är jobbigt för rösten och många lärare har problem med rösten. Men vilken typ av problem har de och i vilken omfattning? Och påverkar akustiken i klassrummet hur rösten mår?

Det här har varit föremål för en ny forskarstudie i Lund, där man undersökt rösthälsan hos skånska lärare. Marie Widell är lärare på Gullviksskolan i Malmö och en av dem som ingått i studien. Hon intervjuas i Veckomagasinet av Fredrik Emmerfors.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista