Räkna med att moster spiller i soffan -- rusta med Vetenskapsradions fläckborttagningstips inför helgerna. (Foto: Scanpix)

Jultips och tävling om året som gått

Vetenskapsradions Veckomagasin får en direktrapport från Klimatmötet i Köpenhamn. Vi får tips på julklappar med vetenskaplig anknytning, och även på vad som funkar mot julens fläckar av glögg och flottig skinka. Och så presenterar vi Vetenskapsradions nyårstävling: Sex frågor från vetenskapsradioåret som gått.

Här är boktitlarna vi tipsar om:

"Jakten på den gyllene koden DNA. Skruvade laborationer 1951-53", skriven och tecknad av Eva Sigrand.

"Bronsåldersmordet – om arkeologi och ond bråd död" av Jonathan Lindström.

"Global nedkylning. Klimatet och människan under 10 000 år" av Fredrik Charpentier Ljungqvist.

"Kall feber" av Jerker Virdborg.

Citronsyra och ättika
Med julen kommer ju förhoppningsvis också en hop stimmiga gäster som spiller glögg på din matta och tappar flottiga skinkbitar i soffan. Hur blir man av med alla julens fläckar? Lisen Forsberg har sökt svar i folkdjupet ute på stan i Uppsala – och i akademin, hos professorn i bioorganisk kemi Ulf Ellervik vid Lunds universitet. Citronsyra och ättika kan man ha nytta av i jul, tror han.

Tävling om Vetenskapsåret som gått

Har du lyssnat på vetenskapsradion under 2009 har du hört svaren på de sex frågor vi ställer i vår tävling. Du kan höra frågorna och/eller både läsa dem och svara på dem .

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista