1 av 3
Vid obduktion av vargar på SVA i Uppsala. Foto: AnnLouise Martin, SR
2 av 3
Så här tros våra fyrfota förfäder ha sett ut.
3 av 3
Influensaexperten Angus Nicoll vid Europeiska smittskyddsinstitutet. Foto: Jonas Ekströmmer
Veckomagasinet

Vargavinter i obduktionssalen

Veckomagasinet om obduktion av vargar, stort steg i forskning kring landlevande rovdjur och misslyckad svininfluensa kampanj i Frankrike.

Vargavinter fick dubbel mening i år. Kallt är det och vargar har det skjutits på licens - 28 stycken ska det bli till slut. Tre av av de hittills sex obducerade vargarna presenterades i torsdags för media på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Vetenskapsradions reporter AnnLouise Martin var där.

Våra urgamla förfäder fiskarna tog sig upp på land betydligt tidigare än vad man hittills har trott och i en helt annan typ av miljö än den som forskningen hittills har målat upp. Den slutsatsen drar bland andra Uppsalaforskare efter att ha varit i Polen och hittat rekordtidiga fossila fotspår från djur som gick omkring på fyra ben.

Lars Werdelin, docent vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm menar att man nu måste börja leta i museilådorna för att ge nytt ljus över fotspårsfynden.

Djuren som lämnade de här spåren levde sannolikt på gyttjebankar i havsmiljö och var av allt att döma rejält stora. Det säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, vars resultat publiceras i Nature. Reporter Lisen Forsberg.

Fem miljoner fransmän har vaccinerat sig mot svininfluensan. Regeringen hade köpt in 94 miljoner doser vaccin till befolkningen. Nu anklagas den franska regeringen för felaktig vaccinationspolitik, som har kostat mycket och gett små resultat, och krav på parlamentarisk undersökning framförs.

Kampanjen har kostat 8,8 miljarder svenska kronor. Men med tanke på att 230 personer har dött i pandemin i Frankrike, jämfört med cirka fyra tusen i säsongsinfluensan, får satsningen kritik av professor Marc Gentilini, chef för smittskyddsenheten på ett sjukhus i Paris och före detta chef för Röda korset.

Regeringpartiet Ump:s talesman Dominique Paillé menar att en av orsakerna till att få vaccinerat sig är att man inte tillåtit husläkarna att sköta vaccineringen. Reporter Johan Tollgerdt.


Angus Nicoll
, influensakoordinator vid Europeiska smittskyddsinstitutet (ECDC) i Solna säger att  det i dagsläget inte går att jämföra antal döda i pandemin och antal döda i en vanlig säsongsinfluensa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista