Räddningsarbetet pågår fortfarande efter jordbävningen i Haiti. Foto: Carl Juste
VECKOMAGASINET 15 JAN 2010

Gnidande plattor bakom jordbävning

I veckomagasinet den här veckan svarar vi på frågorna: Hur kunde jordbävningen i Haiti bli så kraftig? Hur transporteras transplantat egentligen? och går det att sova ikapp förlorad sömn?

Jordbävningen som skakade om Haiti sent i tisdags kväll svensk tid vad ett resultat av att två kontinentalplattor gneds mot varandra. Uppåt 50 000 människor tros ha dött vi har hört rapporterna om skalvets förödande effekter och sett bilderna på en raserad huvudstad.

Levande insulinproducerande odlade celler skulle i måndags transporteras från Uppsala till Skånes universitetssjukhus i Malmö för att transplanteras till en diabetessjuk kvinna - men det hela stoppade - påsen med celler som kuriren hade som handbagage rymde mer än 100 ml vätska och då blev det tvärstopp.

Mer om donationer hittar du på

Vi inte vet hur vakna vi är just när vi har vaknat, utan det faktiskt dröjer flera timmar innan man kan se hur utvilad kroppen är. Det visar en amerikansk studie.

Studien visar också att kroppen drabbas av kronisk trötthet om den inte får tillräckligt med sömn.

Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska institutet och chef för Stresscentrum vid Stockholms universitet kommenterar studien.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".