Veckomagasinet

Vattenånga i stratosfären viktigt

Vetenskapsradions veckomagasin om forskning som visar att mindre vattenånga i stratosfären högt upp i luften minskat den globala uppvärmningen, om hur förorenat vatten i Haiti och Afrika kan renas, om svininfluensavaccinet och dess biverkningar i Europa.

Trots ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser har den globala medeltemperaturen inte ökat de senaste tio åren, enligt en framstående amerikansk forskargrupp. Det kunde vi rapportera i Vetenskapsnyheterna i morse.

Orsaken ska vara att en minskande mängd av växthusgasen vattenånga i stratosfären har motverkat uppvärmningen. Men eftersom stratosfären inte tillräckligt ingår dagens klimatmodeller så var det svårt att förutse den här temperaturutvecklingen.

 Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

I jordbävningens Haiti är vattenförsörjningen ett av de stora problemen. Att bygga upp ett fungerande vattenledningsnät är ett arbete som kommer att ta lång tid, men frågan är hur man gör för att de ska få rent vatten. 

Det är ett problem som på inget sätt är unikt för Haiti, och vi ska nu få höra tre exempel från skilda håll i Afrika, där bristen på rent vatten också är stor och orsakar allvarliga sjukdomar.

Vi träffade tre afrikanska forskare från varsitt hörn av Afrika som alla har varsitt perspektiv på det här sättet att arbeta

 

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

I ett europeiskt perspektiv har nära 25 miljoner personer nu vaccinerats med det vaccinet som används här i Sverige: Pandemrix. Ser man på biverkningsrapporteringen skiljer det sig något jämfört med Sverige. I England har bland annat två personer dött efter epilepsianfall. Men något sådant har inte skett här, berättade Gunilla Sjölin Forsberg som är chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket:

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista