Vetenskapsradions veckomagasin

Tutankhamun har fått en far

Den egyptiske pojkkungen Tutankhamuns ursprung är nu klarlagt och han fick inte bara en dödsorsak och en far, utan också en familj som i en incestuös dokusåpa.
   Vi får också första rapporten från vetenskapsmötet AAAS i San Diego, får förklarat en gång till hur Einsteins teori om tid och gravitation hänger ihop, träffa mannen bakom världens största blivande vågkraftverk och höra om värmetåliga vacciner.

Pojkkungen Tutankhamun levde i Egypten för 3300 år och är den mest kända av de gamla faraonerna. Hans grav var nästan orörd när den hittades 1922. I veckan presenterades en ny stor undersökning av honom och 15 andra mumier, bland annat datortomografi och DNA-analys. Nu kan forskarna säga att Tutankhamuns pappa verkligen var den mycket kontroversielle faraonen Achnaton. Han blev känd som den farao som ville införa monoteism - en religion med bara en gud. Achnaton gifte sig också med sin syster.

Proverna visar att Tutankhamun led av svår malaria och hade ett flertal andra sjukdomar. Men DNA-undersökningar på så gamla prover från ett så varmt område som Egypten är svåra att göra och har tidigare ifrågasatts om de alls är att lita på.

Världens största vetenskapsorganisation, AAAS (The American Association for the Advancement of Science) som även ger ut vetenskapstidskriften Science, invigde igår sin stora vetenskapliga konferens. Konferensen flyttar varje år mellan olika städer i USA och i år är den i San Diego. Chefen för AAAS är den tidigare nobelpristagaren i kemi, Peter Agre. Sveriges Radios reporter Mona Hambreus har fått ett samtal med svenskättlingen, som ser AAAS som en brobyggare mellan vetenskap och samhälle och som efter konferensens slut än en gång ska åka Vasaloppet.

Einsteins allmänna relativitetsteori stämmer - det har ett tysk-amerikanskt forskarlag nu lyckats visa. Experimenten har utförts med den största noggrannheten hittills och de visar att gravitationen påverkar hur fort tiden går. Det hela kan låta klurigt, men vår reporter Lars Broström gör ännu ett försök att göra resonemanget begripligt med hjälp av Ulf Danielsson:

Vaccintillverkning på nytt sätt har tagits fram av brittiska forskare. Detta så att vaccinet tål att förvaras i tropiska temperaturer. Detta kan få stora konsekvenser både för kostnaderna vid vaccintransport och möjligheten att vaccinera människor i utvecklingsländer, enligt forskarna.

I dagsläget måste många vaccin förvaras i kylar eller frysar, vilket förutom att det gör transporterna dyra också kan göra det svårt att nå ut till människor som bor i områden där tillgången till kyl och frys är begränsad.

Forskarna har framgångrikt använt den nya tekniken på två testvaccin. I båda fallen har vaccinen klarat av temperaturer upp till 45 grader i flera månader utan att förstöras. Och enligt Stefan Peterson, professor i global hälsa på Karolinska Institutet i Solna, skulle detta - om det fungerar även i större skala och på fler vaccin - kunna innebära en ren revolution av dagens vaccinationsprogram.

Vågkraft kommersialiseras nu i företaget Seabased:s anläggning på Västkusten sedan Energimyndigheten och Fortum sagt ja och det har pytsats in 139 miljoner i projektet. Det hela grundar sig på en idé, som kläcktes av Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, för mer än tio år sedan.

Bilden ovan, till höger visar hur vågkraft fungerar. (Klicka på bilden för förstoring.)

Här ser du bilder från Seabased:s anläggning på Västkusten: