1 av 4
En klättrare vid glaciären Siachen på gränsen mellan Indien och Pakistan. Omdiskuterad glaciär i FN:s klimatpanels rapport.
2 av 4
Blågröna alger, här oönskade vid OS i Kina, kanske kan bli efterlängtat bränsle framöver.
3 av 4
Att arbeta utomhus i kyla kan skapa problem för den enskilde.
4 av 4
Försöksodling i Texas med alger i plastsäcker gödslade med avloppsvatten.
Veckomagasin

"Med den kunskap vi har idag"

Vi synar FN:s klimatpanel, IPCC, och du får lära dig vad som kan anses ha stark vetenskaplig grund, och var man bör ha mer uppsikt. En rapport om alger som bränsle i bilar om tio år. Om försök att minska antibiotikaresistens som misslyckats. Och om köld och handskador, och en möjlig behandling.

Vetenskapsradion synar FN: klimatpanels, IPCC:s, rapport från 2007. Kan man lita på FNs klimatpanels slutsatser om globaluppvärmning? Dess ordförande Rajendra Pachauri har benhårt förnekat att han eller IPCC begått några misstag, förutom att man publicerat felaktiga uppgifter om att Himalayas glaciärer skulle smälta helt om 25 år.

Alger kan bli framtidens biobränsle som vi kör våra bilar på. Av algerna kan man tillverka biodiesel, något som forskare världen över nu arbetar med att försöka få lönsamt.

Kyla kan ge smärta, domningar och försämrad motorik om man drabbats av det relativt outforskade syndromet köldkänslighet, som arbetsterapeuten Ingela Carlsson skriver om i sin doktorsavhandling. Köldkänslighet drabbar framför allt personer som har fått någon typ av handskada, och kan leda till stora svårigheter i det vardagliga livet. Extra besvärligt blir det naturligtvis för någon som arbetar utomhus till vardags.

Citat från avhandlingen

"Det känns som om man hade stått med en frisk hand i en frysbox i en timme. Det börjar med att den blir nerkyld och värk. Ju längre tid den är nerkyld ju längre upp i armen kryper det, så till så till sist så är det ända uppe i armhålan. "

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista