1 av 3
Här i Laptevhavet norr om Sibirien fann forskarna på forskningsfartyget Yacob Smirnitskyi metanavgång från havsbottnarna.
2 av 3
Mätning av metanhalter i havet norr om Sibirien.
3 av 3
veckomagasinet

Metan bubblar upp ur havsbotten

Metan läcker från havsbottnen i Sibirien. Här hemma tinar vi inte utan fryser – och dödligheten ökar i kylan. Men vid vilken temperatur har vi lättast att överleva? Silverförband används i vården trots brist på belägg. Och så får vi besök av Malin Olofsson som berättar om Matens Pris – det pris som andra än vi som äter den får betala.

Växthusgasen metan läcker ut från havsbottnarna norr om Sibirien där man trott att det låg i säkert förvar under ett lock av permafrost. Mestadels är det här en naturlig process som inleddes i och med att istiden slutade – men det senaste seklets varmare klimat har hjälpt till. Och det räcker med att en procent av de lagrade metanmängderna läcker ut för att det ska få stor inverkan på klimatet, säger professorn i biogeokemi vid Stockholms Universitet Örjan Gustafsson. Han har själv varit på forskningsexpedition i Sibiriska havet tillsammans med ryska kolleger. Resultatet av deras forskning publiceras i tidskriften Science denna vecka.

Matens pris är högre än det som står på prislappen. Men det är inte alltid vi som äter maten som tvingas betala. Det framgår tydligt i programserien som började i P1 i söndags. Här möter vi den unge mannen som fått nervskador av ett bekämpningsmedel som används på sojadlingar, och vi får följa med till regnskogen som skövlas för att ge plats för sojan. Också i program som Studio ett, Ekot och Klotet har vi hört delar av redaktionens reportage under den gångna veckan. Malin Olofsson, som gör serien tillsammans med Daniel Öhman, berättar varför de reste just till Brasilien.

Dödligheten ökar med 0,7 procent för varje grad som temperaturen sjunker. Men dödligheten ökar också när det blir för varmt. Då måste det ju finnas en optimal temperatur i landet, då så få som möjligt dör? Vår reporter Peter Alestig ger sig ut på jakt efter den optimala temperaturen. Han pratar med Joacim Rocklöv, forskare i miljömedicin vid Umeå Universitet, och med Stefan James, hjärtläkare i Uppsala som får ovanligt många patienter när vi skottar snö i kylan.

Silver som bakteriedödande medel i plåster och förband är något som används i den svenska vården. Silvret ska vara bakteriedödande och på så vis påskynda sårläkningen. Men det är oklart om de fungerar. Vi får besök av Åsa Melhus, överläkare och docent i mikrobiologi vid Uppsala univiersitet som har varit med och gjort en forskningssammanställning för Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, . Genomgången kommer fram till att det inte finns tillräckliga vetenskapliga belägg för att silver i förband har effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista