1 av 3
2 av 3
3 av 3
Michael J. Fox.
VECKOMAGASINET

Livsstilen ger snabb effekt för hjärtat

Den som haft en hjärtinfarkt och vill undvika att insjukna igen har mycket att vinna på att leva hälsosamt: Motionera, sluta röka, och äta rätt. På bara ett halvår kan man halvera sin risk att drabbas av hjärtsjukdom igen, visar ny forskning. Veckomagasinet berättar också om virus som kan bekämpa cancer, och om var forskningen om stamceller mot Parkinson står idag.

Efter en hjärtinfarkt blir det extra viktigt att leva hälsosamt för att inte återigen drabbas av hjärtsjukdom. Riktigt hur viktigt, och hur snabbt det lönar sig att lägga om livsstil, visar ny forskning som publiceras den här veckan. Vi träffar några som dessutom vet av egen erfarenhet: Birgitta Ekmark, som hade en infarkt för en månad sedan, och hennes doktor Stefan James.

Till inslaget om samma ämne i Vetenskapsradions nyheter:

Forskningen om Parkinsons sjukdom har tagit stormsteg de senaste åren. Delvis tack vare skådespelaren Michael J Fox, som själv är drabbad och som dragit igång en stiftelse som samlar in och delar ut forskningspengar. Nu har han blivit hedersdoktor vid Karolinska Institutet. Johan Ericson, som är professor på KI, berättar om forskningsläget idag och om forskningen han är engagerad i, som Fox hjälpt till att finansiera. Den handlar om att behandla Parkinsons med stamceller.

Virus kan användas för cancerbehandling. Det visar bland annat en studie denna vecka, där man visat att ett reovirus kan ta död på celler i prostatatumörer. Viruset både förökar sig bra just i tumörvävnad och sätter fart på kroppens eget immunförsvar i kampen mot tumören. Veckomagasinet talar med en cancerforskare om det och om vilken potential virus kan ha för behandling av cancer i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".