1 av 2
2 av 2
Veckomagasinet

"Den här planeten är så lagom"

Animation som visar exoplaneten Corot 9B:s bana kring sin stjärna. Bild: ESO/L. Calçada

Om en ny "lagom" varm planet som upptäckts utanför vårt solsystem. Om älgar i norr som kanske krymper, och om främmande arter i haven som ställer till svåra problem.

Astronomer presenterade i veckan en ny planet som de tyckte är väldigt "lagom". Den är en av alla cirka 400 planeter som man under de senaste åren har hittat utanför vårt solsystem. Malcolm Fridlund på europeiska rymdstyrelsen, ESA i Nederländerna, berättar varför han och hans kollegor menar att den är så lagom, men först om varför alla nya planeter får så konstiga namn. Den här heter Corot 9B:

Våra älgar i den arktiska delen av Sverige kan komma att påverkas av klimatförändringar men också av turister. För att få veta hur sätter forskare gps på 30 älgar i området mellan Nikkaluokta och Kebnekaise.

Forskarna tror att ett varmare klimat kan göra att älgarna i norr krymper och kanske bara blir hälften så stora som idag. Följ med professor Göran Ericsson på älgmärkning.

Reporter Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Barlastvatten kan vara ett hot mot livet i havet. Fartyg som forslar gods från hamn till hamn måste när de går på lätten fylla på barlastvatten för att behålla stabiliteten, och sen tömma ut det när det är dags att lasta. Det här vattnet innehåller organismer som aldrig varit utomlands förr, och de sprider sig som virus i sin nya miljö och ställer till stor skada där.

I Malmö finns sedan 26 år det FN-baserade universitetet World Maritime University, där professor Olle Lindén var en av arrangörerna för den internationella konferensen Sjöfartens hantering av Barlastvatten  i början av året. Reporter Annlouise Martin.

 

Redaktör Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista