" Det här är vilseledande"

Vetenskapsradions veckomagasin med debatt om näringsämnen i maten. Vi lär oss också vad som orskade oljeutsläppet i Mexikanska golfen, alltså vad en blow out är för något. För första gången har is  hittats på en asteroid. Multipelskleros, ms, är fortfarande en olöst gåta för forskarna. 

Har näringsämnena i maten minskat eller ökat? En butikskedja har gått ut i en kampanj och hävdat att på 70 år så har ex det blivit 89 procent mindre koppar i gruka. Och mindre forsfor i purjolöken. Men det här menar Livsmedelsverket är ovetenskapligt. 

 Hör en längre debatt här

Oljeutsläppet i Mexikanskagolfen som började 20 april har nu nått den amerikanska kusten. Men det som orsakade utsläppet, en blow out, vad är det för något? Hemin Koyi som är professor i geodynaik, vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet förklarar.  Har du något förslag på vad en blow out borde heta på svenska, så skriv det i kommentarerna.

För första gången har forskare nu upptäckt vatten i form av is på en asteroid, här i vårt solsystem.I förlängningen, säger astronomerna, kan det här nya fyndet ge ytterligare ledtrådar till hur sannolikt det är att det finns planeter och världar ute i rymden som liknar vår egen - med stora hav, till exempel.

Fyndet av is på en asteroid kan också hjälpa till att förklara varför vår egen planet har så mycket vatten. Det säger Maria Sundin, som är astronom vid Göteborgs universitet:

I Sverige är har cirka 12 000 människor ms, multipel skleros, som är en autoimmunsjukdom. Varför den uppstår är fortfarande ett mysterium. Sjukdomen är till stora delar ärftlig, men ändå klarar sig mer än två tredjedelar av dem som har en ms-sjuk enäggstvilling från att själva bli sjuka. I ett försök att förstå den här paradoxen publicerade en amerikansk forskgrupp i veckan den första detaljerade kartläggningen av arvsmassan hos ett enäggstvillingpar där bara den ena tvillingen drabbats av MS. Jan Hillert, professor i neurologi, vid Karolinska institutet.

Redaktör Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista