Musslor trivs i Öresund tillsammans med bropelarna

Vetenskapsradions veckomagasin om en ny metod att behandla extrem närsynthet, om havsbottnen i Öresund, och om etiken hos läkemedelsbolagen och de medicinska forskarna.

Varje år låter tusentals närsynta svenskar laserbehandla sina ögon så att de ska kunna se bra, utan att behöva glasögon eller kontaktlinser.

De senaste åren har det även kommit en ny kirurgisk metod att behandla brytningsfel. Här handlar det, lite förenklat, om att man helt enkelt opererar in en kontaktlins i ögat.

Vilket alternativ som är bäst, laser eller inopererade linser har nu granskats i en ny internationell forskningsgenomgång. Det verkar vara en ny lins i ögat som ger störst chans till optimal syn hos de riktigt närsynta. Men materialet är än så länge litet, och det behövs mer forskning.

Vår reporter Lisen Forsberg begav sig till Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm för att höra om de svenska erfarenheterna av de här ingreppen.

Öresundsbron har nu funnits i tio år, men innan den byggdes var debatten intensiv om dess miljöpåverkan. Så pass att dåvarande miljöministern Olof Johansson avgick 1994. Han ville bara ha en järnvägstunnel, och menade att miljöpåverkan skulle bli förstor.

Forskare och politiker gav sig i veckan ut på dykning och båttur för att titta på vad som hänt med bottnen runt bropelarna. Sveriges Radios Öresundsbro reporter Odd Clausen följde med och lät sej guidas av Susanne Bernadini, på Havsresan:

Är forskningen alltid snövit ? Den frågan ställdes i början av den här veckan på ett etik-seminarium på Karolinska institutet i Solna. Det blev en intressant diskussion med representanter både från läkemedelsindustrin och akademin .

Från USA kom professor Curt Furberg. Han har kallats för en av läkemedelsindustrins värsta fiender. Han skräder inte på orden när det handlar om forskningsfusk: