1 av 3
2 av 3
Ofta kommer varningarna för sent, säger Laura Kong, chef för International Tsunami Information Center på Hawaii. Till höger: Förödelsen efter en tsunami på Amerikanska Samoa 2009. Foto: Unesco samt Scanpix.
3 av 3
Så här kan aporna som levde för 39 miljoner år sedan sett ut.
Veckomagasinet

"Hur ska vi få ut tsunamivarningen till var och en?"

Tsunamivarning
4:29 min

I veckan drabbades Sumatra i Indonesien av tsunamivågor, där minst 400 människor dog. Fortfarande finns stora problem med att få ut information om hotande flodvågor, berättar i Vetenskapsradions veckomagasin Laura Kong, chef för internationella tsunamiinformationscentret på Hawaii.

Veckomagasinet handlar också om hur Biafrabarnen mår idag, om små tänder som berättar om stora kontinenter, om hormonämnet bisfenol A och spermiakvalitet samt om allergikers oro för svininfluensavaccineringen.

I samband med tsunamin i veckan vid Sumatra i Indonesien dog minst 400 människor och flera hundra saknas fortfarande enligt medieuppgifter på fredagen.

I december 2004 inträffade den stora tsunamikatastrofen i Sydostasien.

Efteråt talades det mycket om att länder i världen nu skulle bygga effektivare tsunamivarningsystem.  Det har också skett, enligt experterna.

Men varningarna till befolkningen når inte alltid fram till befolkningen i tid. Om detta hör vi bland andra Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet (höger).

Vår reporter Lisen Forsberg talar också med Laura Kong som är chef för det internationella tsunamiinformationscentret som drivs på Hawaii av Unesco och USA:s meteorologiska myndighet NOAA.

Vårt ursprung har länge setts som självklart: att vi kommer från Afrika. Det är där som de djur som senare skulle utvecklas till människor först blev till. Men nu visar nya fossilfynd från Libyen i norra Afrika att detta kanske inte är hela sanningen.

I stället verkar det som att de allra första aporna, som alla i dag levande primater härstammar ifrån, faktiskt har utvecklats i Asien. Vår reporter Peter Alestig har träffat Lars Werdelin, som forskar på just fossila däggdjur på Naturhistoriska Riksmuséet, för att försöka reda ut var vi egentligen kommer ifrån.

Biafra-barnen minns alla som själva var barn på 60- och 70-talet - de utmärglade svältande barnen. Men vart tog de vägen? Själva nationen som man försökte bilda blev det ingenting av. Man försökte bryta sig ut ur Nigeria och bilda landet Biafra. Men man fick nej, troligen för att området är extremt oljerikt. Sedan blev det krig 1967-1970. Per Tornhammar var en av läkarstudenterna på plats i Nigeria. Mikael Norman är professor i nyföddhetsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och barnläkare, och förklarar varför de nu gjort en studie på barnen från Biafra. 

Det hormonstörande ämnet bisfenol A har det kommit flera rapporter om. För ett par veckor sedan rapporterade vi om att det fanns på termopapperkvitton i Jämtland. I somras kom en amerikansk forskargrupp med liknande resultat. En forskargrupp i Kina har tittat på vad som händer med anställda som utsätts för ungefär 10 gånger högre halter av bisfenol än vanligt, och tidigare har den forskargruppen kommit med studier om bland annat erektionsproblem för arbetarna.

Nu publiceras en studie om att en del av arbetarna har sämre kvalitet på sina spermier. Anna Beronius jobbar på institutet för miljöteknik på Karolinska institutet i Solna och förklarar bland annat vad bisfenol A är för något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".