Två järnkupolsraketer krockar med två Kassamraketer som avlossats från Gaza. Bilden är tagen från den israeliska sidan av gränsen 15 nobember 2012. Foto Ariel Schalit/AP/Scanpix

Datorkraft fäller avgörande i mellanösternkonflikt

Anders Lennartsson om Järnkupol
3:18 min

Under den gångna veckans konflikt mellan Hamas och Israel lyckades Israelerna skjuta ner 50, 70 eller kanske så mycket som 90% av de Kassamraketer som avlossades från Gaza. Siffrorna varierar, det är kanske bara den israeliska militären som vet den rätta siffran, men missilförsvarssystemet Iron Dome eller Järnkupol framstår som en framgång för Israel.

--Ökad datorkraft är en viktig orsak till israelernas framgångar, säger Anders Lennartsson som är forskningsledare och missilexpert på FOI.

Järnkupol är uppbyggt av flera enheter. En radaranläggning ombord på en lastbil sänder ut en radarsignal som studsar på en inkommande raket, den studsande signalen detekteras av radaranläggningen och flyglarmet går. En signal från radaranläggningen skickas direkt iväg till en avfyrningsramp för de israeliska försvarsraketerna, som då avfyras för att krocka med den inkommande Kassamraketen. Radarsignalen som studsar på Kassamraketen registreras också direkt av förvarsrakteten när den är i luften och det gör att den kan styra mot målet.

Att skjuta ner en raket på mycket kort tid, på bara någon minut som är den tid det tar från att den avlossas från raketrampen i Gaza, kräver mycket avancerad teknik.

Anders Lennartsson berättar om de tekniska framsteg som gör det här möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".