Astra Zeneca är ett av bolagen med problem. Här syns Martin Mackay, Astra Zenecas forskningschef, och svenske ordföranden Anders Ekblom vid en pressträff 2 februari 2012 om nedläggningarna i Södertälje. Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje och uppemot 1 200 tjänster försvinner. Foto Bertil Ericson/Scanpix.

Läkemedelsbolag misslyckas med nya mediciner

Nya grepp behövs
5:33 min

– Många mediciner som verkligen behövs kommer inte fram. Ny antibiotika är ett sånt exempel. Det talas väldigt mycket om att mer och mer av den antibiotika vi har snart inte kommer att gå att använda längre eftersom bakterier blir resistenta så att medicineran inte biter på dem. Men samtidigt har det varit väldigt trögt att få fram nya mediciner, läkemedelsbolagen har helt enkelt misslyckats. Det säger Vetenskapsradions Ulrika Björkstén som just besökt Economistkonferens som handlade om att överbrygga gapet mellan forskning och tillämpningar i sjukvården.

--Mycket av diskussionen på konferensen handlade om läkemedelsbolagens kris. Den modell som länge ganska effektivt har fört in resultaten av ny forskning i sjukvården är att läkemedelsbolagen med stora forskningsavdelningar tagit fram nya läkemedel. Det här arbetat har ofta baserats på grundforskning som gjorts inom universiteten, men ändå har läkemedelsbolagen själva stått för mycket av forskning och utveckling. Men den här modellen fungerar inte riktigt längre, säger Ulrika Björkstén.

Richard Bergström som är ordförande för de Europeiska läkemedelsbolagens samarbetsorganisation EFPIA var självkritisk och menar att bolagens forskning inte är tillräckligt effektiv och att de måste bli mycket bättre på att samarbeta och vara öppna med sin forskning för att undvika att de sitter och upprepar varandras misslyckade försök, utan i stället kan bygga vidare på den kunskap som finns.
– 90% av forskningen leder ingen vart, säger Richard Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".