Jordhumla (Bombus terrestris agg.) är den vanligaste pollinatören i rödklöverfröodlingar. Foto: Maj Rundlöf.

Insekter kan öka skördarna

3:49 min

Vilda insekters betydelse för pollinering av blommande grödor är underskattad, enligt en ny studie i Science.

Små djur som vi inte hör så mycket av just nu men som har stor betydelse för världens livsmedelsförsörjning är humlor och bin.

Tama honungsbin är viktiga i ekosystemet och används för att öka storleken på jordbrukens skördar i pollinerade grödor som till exempel raps, mandel, kaffe och tomat. Men vilda insekters roll i det här sammanhanget har underskattats, enligt en ny studie i Science.

Författarna bakom studien menar att vilda insekter är minst lika viktiga för att pollinera växterna som de tama honungsbina. Forskarna har sett att blommande grödor, befruktas oftare där det finns gott om vilda insekter, som humlor, blomflugor och vilda bin. De vilda insekterna verkar även vara duktigare pollinerare än honungsbin så vilda och tama insekter kompletterar alltså varandra i pollineringen av våra grödor.

Resultatet verkar vara likadant över hela världen och Riccardo Bommarco vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala har varit med i den svenska delen av studien, som gjordes på odlingar av raps i Uppland och på rödklöver i Skåne.

– Det har funnits en bild av att honungsbin är det som man behöver för att kunna pollinera sin gröda. Den här studien visar att vilda bin ger ett betydligt större bidrag än vad vi tidigare trodde och är ett tydligt exempel på att vilda djur bidrar till vår vällevnad. Och det är väl något man vetat tidigare men man har kanske inte insett hur stor den betydelsen faktiskt är för matproduktionen. Så biologisk mångfald bidrar inte enbart till estetiska och kulturella värde utan även till produktionen. Man kan höja skördarna om man lyckas öka bidraget som till exempel pollinatörer ger till din blommande gröda.

I Sverige har vissa arter av humlor kraftigt minskat i antal sedan början av 1900-talet, i vissa områden av Europa är de utrotningshotade och man tror att det framförallt beror på att landskapen har förändrats och att de områden som brukas ofta innehåller få olika växter, som alla blommar ungefär samtidigt.

Riccardo Bommarco säger att resultatet innebär att man skulle kunna öka jordbrukens skördar i världen om man kunde öka antalet vilda pollinerande insekter. Och det är inte den enda vinst man skulle få då, menar han; det kan också vara viktigt med fler arter andra skäl. Till exempel så att inte ekosystemet kollapsar i brist på pollinerare om en dominerande art slås ut av sjukdom.

Hur kan man då göra för att ökan antalet vilda insekter igen? Enligt Bommarco gäller det att ta större hänsyn till insekternas behov. Ett sådant sätt att öka mängden av till exempel humlor är att i stora odlingsfält plantera ut rödklöver åt humlorna. I en ny opublicerad studie har hans forskargrupp sett att en liten odlingsplätt i mitten på ett rapsfält ökar antalet hannar betydligt på upp till 2 Km från klöverfältet. Och det kan i sin tur förbättra pollineringen av både rödklöver och kringliggande grödor.

– Vårt jordbrukslandskap har förändrats väldigt mycket de senaste 50-70 åren, blomresurser har försvunnit när vi har ökat fältstorlekarna, vi har dikat igen, vi har tagit bort betesmarker och så vidare i landskapet. Vi kan inte gå tillbaka till ett jordbruk som vi hade på 1800-talet men vad kan göra nu är att återföra blomresurser på ett smart sätt så att vi stödjer pollinatörerna under de tidpunkter som blomtillgången är som mest begränsad. Rödklöver är en senblommande gröda och det är framförallt på sensäsongen som humlorna behöver extra stöd. Humlorna ökar i antal när man tillför rödklöver och vi tror att det beror på att den blommar sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista