1 av 2
Urfågeln Archaeopteryx hade befjädrade ben och svans. Foto: Katarina Sundberg
2 av 2
Jan-Ove Ebbestad visar ett skelett av urfågeln Confuciusornis, en av de arter som ingick i studien. Foto: Katarina Sundberg

Tidiga fåglar flög med fyra vingar

Fyra vingar standard för tidiga fåglar
3:01 min

Fossila fynd avslöjar nu att många tidiga urfåglar hade fyra vingar istället för två. Och kanske kan verkligheten ha sett ut nästan som i filmen Avatar, där himlen emellanåt fylls av färgsprakande flygande ödlor med fyra vingar. Men med ett viktigt tillägg - även många fåglar hade fyra vingar.

Det var när kinesiska forskare undersökte stenavtryck från olika arter av urfåglar som de kunde dra slutsatsen att många fåglar från början hade fyra vingar och inte två. Forskarna hittade nämligen avtryck efter långa fjädrar som liknar vingpennor, på bakbenen. Och fjädrarnas placering gjorde det tydligt att de bildade riktiga vingar. Vetenskapsradion besökte Evolutionsbiologiska museet där Jan-Ove Ebbestad visar en Confuciusornis sanctus, en mycket tidig fågel och en av de arter som ingått i studien. Och han berättar att det är ovanligt att hitta fjäderstrukturer i så gamla fossil.

 - Även av den här arten, som man har hittat mång av, har inte så många haft fjädrar på bakbenen. Det är sällsynt att hitta exemplar som är tillräckligt bra för att visa de här karaktärsdragen, säger han.

Men de kinesiska forskarna hade tur och kunde upptäcka spår efter fjädrar i de välkonserverade fåglarna. Enligt Jan-Ove Ebbestad får man nu börja titta närmre på varför det kan ha varit en fördel att ha fyra vingar istället för två.

- När man lyfter från marken kanske man inte behöver ha fyra vingar, men när fågeln flyger från träden och ner, som glidflygning, kanske det var fördelaktigt att ha fyra vingar, säger han.

Men varför har då alla moderna fåglar två vingar istället för fyra? Troligen tillbakabildades fjädrarna på bakbenen succesivt då det blev en evolutionär fördel att ha två ben som var bra på att springa, istället för fyra klumpiga vingar, tror forskarna som genomfört studien. Men Jan-Ove Ebbestad tror att det lika väl kan ha varit slumpen som avgjorde att de tvåvingade, och inte de fyrvingade fåglarna överlevde den stora dinosauriedöden.

- Det fanns en diversitet av fjäderklädda dinosaurier och fjäderklädda primitiva fåglar. Bara en av alla dessa grenar ligger till grund för dagens fåglar, och överlevde massutdöden på krita. Och det kan ha varit slumpen som avgjorde vilken.

Källa: Zheng, X et al "Hind wings in basal birds and the evolution of leg feathers", Science, 2013. DOI: 10/1126/science.1228753

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".