Annika Digréus om vargsymposiet i Vålådalen

Annika Digreus om vargsymposiet
4:43 min

I veckan har det årliga vargsymposiet hållits i Vålådalen i Jämtland och vi har kunnat höra Ekots Annika Digreus rapportera därifrån. I veckomagasinet beskriver hon symposiet.

– En del  forskning, lite politik. Politiker från olika partier i miljö- och jordbruksutskottet luftade sina sedan tidigare kända ståndpunkter.  Deltagare som varit med länge sa att tonen är lite lugnare numera mellan olika intressen. Jaktfolket vet var miljöorganisationerna står och tvärtom. Samtidigt kan ju frågan om vargens existens sägas vara mer laddad än någonsin i takt med att vargarna blir fler. Därför var det intressant höra forskare från USA som studerat hur konflikter kring rovdjur kan lösas. Det handlar om att erkänna varandras olika åsikter, och att rovdjursfrågan egentligen mer är en fråga om mänskliga känslor och värderingar. Det är ingen idé försöka utbilda bort konflikten, utan receptet var att låta det ta tid.

– Det kom siffror på hur många vargar vi har i Sverige nu, hur många är det?

– Viltskadecenter, som har gjort en preliminär inventering, räknar Sverige och Norge gemensamt även om Sverige har de flesta och Norge bara har ett 30-tal vargar. De räknar nu med mellan 330 och 400 vargar på Skandinaviska halvön, ca 70 flockar, och dessutom ett antal så kallade vandrare. Föryngringar, alltså valpkullar, tror man är ca 30 st i Sverige

– Och stammen växer tydligen snabbt nu, så att det kan bli trångt, särskilt i Mellansverige? 

– Ja. En tredjedel av Sveriges vargar finns i Värmland till exempel. Vargarna får enligt riksdagsbeslut inte finnas revir i renbetesland, vilket utesluter ca halva Sverige.  Och Grimsö-forskaren Håkan Sand sa att med nuvarande ökningstakt på stammen, så ökar trängseln i det mellansvenska vargbältet. Enligt honom är det nödvändigt att reglera stammen, alltså skjuta varg. Vilket just nu är svårt med tanke på att den selektiva jakten överklagats och är en fråga för EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".