Vågor. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.

El från vågkraft - snart i ett elnät nära dig

"Mycker snart har vi energi från vågkraft i våra elnät"
6:32 min

En ny sorts vågkraftaggregat sattes i sjön utanför Lysekil tidigare i veckan. Den här nya vågkraftsapparaturen ger lite mer energi för varje våg som får bojen på ytan att guppa. Man provar nu också ett nytt material, som är mer lättåtkomligt än det man använt tidigare. Vetenskapsradion träffade Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, som ligger bakom både satsningen på vågkraft och ett forskningsprojekt kring marin strömkraft.

I Lysekil finns en forskningsstation kring vågkraft, som ägs och drivs av Uppsala universitet. Stationen används även av andra universitet för att forska kring och förfina vågkrafttekniken.

En bit bort, i Sotenäs, finns en mycket större vågkraftsanläggning som drivs av Fortum och Energimyndigheten. Och här utvinns energi för kommersiellt bruk. Inom kort kommer här att byggas 420 aggregat.

Men det är inte bara vågkraft som är aktuellt just nu. I förra veckan rapporterade vi om ett strömkraftverk i Dalälven utanför Uppsala. Och principen mellan vågkraft och marin strömkraft skiljer sig åt, berättar Mats Leijon. Vågkraften baseras på att man utvinner den energi som skapas då en boj på ytan, som är fäst till ett aggregat på botten, guppar upp och ned. Marin strömkraft är som ett vindkraftverk under ytan. Det strömma vattnet passerar genom en turbin som är nedsänkt i vattnet, och genererar på så sätt energi.

Och Mats Leijon berättar att både våg- och strömkraften är unika i sitt slag.

- Båda tekniker har så lång utnyttjandetid, uppemot 70-80% av tiden producerar de energi, vilket gör dem till helt unika förnybara energikällor i jämförelse med sol- och vindkraft, som bara producerar el 10 respektive 20% av tiden. Det är förvånade att världen inte har satsat hårdare på de här energikällorna. Men vi ser det som en stor möjlighet för framtiden, säger han.

Och Mats Leijon tror att vi väldigt snart, inom två år, kan ha energi från vågkraft och marin strömkraft i våra elnät.

Björn Gunér

Björn Gunér. Foto: Johan Ljungström/SR

reporter/producent

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".