Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

En rymdsond med håv ska fånga en asteroid

Publicerat fredag 12 april 2013 kl 13.35
Håva in en asteroid
(3:11 min)
Så här är den tänkt att se ut, den asteroidfångande anordningen med själva "håven" utfälld. Bild: Rick Sternbach / Keck Institute for Space Studies.

För ett par år sedan satte president Barack Obama upp ett nytt mål för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, som ett led i planen att få till stånd en bemannad marsfärd: att skicka astronauter till en asteroid senast år 2025. Men nu har Nasa en ny idé om hur det här ska genomföras. De ska fånga en asteroid och hämta den till en plats där det går lättare att nå den för ett närbesök.

– Nasa har ju med ljus och lykta letat efter en lagom stor asteroid på lagom avstånd från jorden för att skicka astronauter till. Men man hittade ingen som passade, och då har nåt ljushuvud kommit på den smarta idén att åka och hämta en istället. Och det är ju rätt så fiffigt, för det ställer ju inte samma enorma krav på den bemannade färden för att undersöka asteroiden, säger rymdkonsulten Sven Grahn, expert på rymdfart

Idén kan tyckas drastisk, men det finns en preliminär plan som sammanställdes förra året på det tekniska universitetet Caltech. Så här skulle det kunna gå till:

  • Hitta en ungefär 7 meter stor asteroid i en omloppsbana inte alltför långt från jordens.
  • Skicka dit en robotsond, med en sorts stor håv - en cylindrisk säck som kan fällas ut och spännas upp.
  • Sätt snurr på håven, så att den roterar lika fort som asteroiden.
  • Dra ihop säcken kring asteroiden.
  • Bromsa in snurret.
  • Bogsera paketet till en lämplig plats där asteroiden kan parkeras i omloppsbana.

Det är tänkt att asteroiden ska placeras i närheten av månen, och det är där den så småningom ska få besök av astronauter.

– Nu startar jakten på att hitta lämpliga såna här. Och det finns ju gott om små asteroider. Men den ska ju ligga på gripbart avstånd också. Det är spännande, tycker Sven Grahn.

Det finns fler anledningar till att det finns ett brett intresse för att leta efter asteroider som kan komma i närheten av jorden.

– Det är ju väldigt aktuellt. Jag tror att det är politiskt opportunt att föreslå nånting sånt här efter det där spektakulära rymdföremålet, stenen som ramlade ner över Ryssland och som visade att det här med asteroider är trots allt rätt så intressant, säger Sven Grahn.

Det finns också en tanke om att undersöka om asteroiden innehåller användbara ämnen som skulle kunna utvinnas och användas på olika sätt ute på rymdstationen och för rymdfärder.

En 7-meters asteroid väger ungefär lika mycket som den internationella rymdstationen, ISS, och borde bland annat kunna innehålla kring hundra ton vatten.

Men den skulle vara mindre än den som orsakade eldklotet över Ryssland i februari.

– Ett så pass litet föremål är heller inte så farligt att släpa till jordens närhet om man skulle råka skicka iväg den åt fel håll så att den skulle ramla ner på jorden, så utplånas inte mänskligheten av det, säger Sven Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".