Klippa och klistra med livets byggstenar

25 min

I veckan inleddes en serie i Vetandets Värld om genmodifiering, om hur man idag klipper och klistrar med gener. Gustaf Klarin, producent för genvägen, som serien kallas, kommenterar innehållet i programmen.

– Det handlar det om forskare i vita rockar på sterila laboratorier som håller på och mixtrar med livets byggstenar och skapar nya organsimer gemnom att flytta på gener, mest känt som gmo, säger Gustaf Klarin.

I serien ingår också program om sk biohackare, privatpersoner med genteknik som hobby, och som sitter och laborerar i publika lab eller i sina egna garage.

– Vad som skett de senaste åren är att utrustningen, tekniken som behövs bara blir billigare och billigare, och man kan köpa de gener man behöver på nätet, säger Gustaf Klarin.

I sitt eget biohackinglab hemma i köket, kan de med en genpiostol skjuta in främmande gener i en växt genom att fäster gener på små guldpartikar och skjuta in dem, men det är inte tillåtet utan ska man göra det i europa måste man vara i ett säkerhetslab, för att inget ska smita ut i naturen.

Lyssna för att höra allt, som Gustaf Klarin har att säga!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista