1 av 2
Elförsörjningen alogs ut till Forsmarks största reaktor. Foto: Bertil Ericson
2 av 2
Pelle Zettersten. Foto: Johan Ljungström SR

Strömavbrott i Forsmarks kärnkraftsverk

Igår förlorade forsmark 3, den största reaktorn i Forsmark, elförsörjningen. Kraftverket som matas med trefas-el, förlorade en av faserna. Då ska de nödgeneratorer som drivs med diesel automatiskt sätta igång efter bara några seukunder, men något gick fel och personalen fick i stället starta reservkraften manuellt.

– Eftersom reaktorn var nedstängd för revision, som man gör varje sommar för att byta delar av bränslet och för att serva reaktorn så var det inte alls lika allvarligt som om den varit i full drift, men bränslet behöver oavsett om reaktorn är igång kylas, och till det behövs det el. Det allvarliga är att det här på sätt och vis liknar den händelse som inträffade 2006 i Forsmark, då var reaktorn i drift och förlorade elförsörjning och räddades då tack vare operatörerna som manuellt fick igång strömförsörjningen. Efter detta gick säkerhetsrutiner och utrustning igenom så att det inte skulle ske igen. Den här händelsen är i och för sig ganska annorlunda men det handlar ändå om ett scenario som reaktorn inte är designad för, allt vilar helt enkelt på personalen som jobbar där, som agerade riktigt, men det är alltså meningen att automatiska system ska gå in och lösa en sådan situation, säger Pelle Zettersten.

Hur kunde det gå så här?

– Enligt Vattenfall så var det undershållsarbete på generatorn som gjorde att en fas till den el som går in till reaktorn slogs ifrån. Men varför det kunde hända och varför det inte finns med som ett scenario som kan inträffa kan varken Vattenfall eller Strålsäkerhetsmyndigheten svara på. Men, både Vattenfall och Strålsäkerhetsmyndigheten säger att om reaktorn varit i full drift då hade nöd-dieslarna startat av sig själva eftersom systemet är utformat för att fungera när allt är igång, och inte när den är tillfälligt avställd, säger Pelle Zettersten..

Vad gör de nu?

– Nu går Strålsäkerhetsmyndigheten igenom vad som hänt med Vattenfall och tar reda på mer detaljer och vad man kan göra för att undvika liknande händelser i framtiden. Reaktorn kommer med stor säkerhet inte få starta upp igen förrän myndigheten är på det helt klara med alla omständigheter kring det här, säger Pelle Zettersten.

Vad betyder detta för säkerheten på övriga reaktorer?

– Nu ska alla kärnkraftverk, alltså också Ringhals och Oskarshamn, gå igenom sina system för att se om det skulle kunna hända även där, säger Pelle Zettersten.

Så vad är din slutsats av det här?

– Frågan man kan ställa sig är om det finns många andra händelser som kan inträffa och som man inte är förberedd för. Det är väl det allvarligaste med en sån här incident, för det visar ju sig att vid alla olyckor och tillbud i kärnkraftverk så är det alltid någonting man inte tänkt på eller förberett sig inför. Kanske kan man önska sig lite mer fantasi hos både kraftbolagen och myndigheter, säger Pelle Zettersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".