De medicinska metder som Migrationsverket använder för att bedömma åldern på ett ensamkommande flyktingbarn, tand- och hand-röntgen, har visat sig vara mycket osäkra och har en felmarginal på flera år. Foto från Wikipedia.org

Flyktingbarn bedöms med osäkra metoder

En felmarginal på flera år
1:31 min

Migrationsverket redovisade i veckan statistik för hur många ensamkommande flyktingbarn som har fått sin ålder justerad. Åldersbedömning görs när migrationsverket inte tycker att det är sannolikt att de asylsökande är under 18 år, som de själva uppgett. För att göra en säkrare bedömning av åldern vill myndigheten i större utsträckning använda medicinska metoder, men metoderna är mycket osäkra och ger resultat med en felmarginal på flera år.

Det är första gången som Migrationsverket redovisar den här typen av statistik och siffrorna visar att under årets första fyra månader har Migrationsverket justerat åldern på ensamkommande barn i 12 procent av alla asylärenden.

I fem procent av ärendena gjordes åldersjusteringen efter en medicinsk åldersbedömning, och i sju procent utan medicinsk bedömning. Enligt migrationsverket är det så att i de flesta fall har åldern justerats uppåt och personerna har bedömts som myndiga.

Att det är viktigt att veta hur gamla ensamkommande flyktingbarn är, framför allt om de är under 18 år, är för att det kan vara avgörande i själva prövningen av ansökan om uppehållstillstånd, men det påverkar också bland annat boendet, rätten till god man och efterforskning av föräldrar.

Den medicinska åldersbedömningen består i första hand av tandröntgen där rättsmedicinalverket tittar på bland annat visdomständernas utveckling, i några fall också röntgen av handskelett och i några enstaka fall undersökning av en barnläkare.

Socialstyrelsen understryker i sin rekommendation från juni förra året att felmarginalen med de här medicinska metoderna är stor och att ålderbedömningen kan variera kraftigt, 4 år åt vardera håll.

Trots de här osäkerheterna vill Migrationsverket öka användandet av medicinsk ålderbedömning och tillsammans med Socialstyrelsen håller de just nu på att ta fram nya rekommendationer kring de här medicinska metoderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".