1 av 2
Martin Rydmark. Foto: Johan Wingborg Göteborgs universitet
2 av 2
Datorspel i 16/9 är en fröjd för hjärnan. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Datorspel ett sätt att träna hjärnan

12 min

Att det kan vara bra för minnet att spela datorspel har flera studier visat tidigare, men nu har amerikanska forskare kunnat visa att en viss typ av spel faktiskt verkar göra att hjärnan föryngras. Upptäckten kan få betydelse för behandlingen av exempelvis ADHD och depression,  sjukdomar som tros hänga samman med brister i den kognitiva förmågan.

Bilspel tillhör de populäraste typerna av dataspel. Man kan tävla flera personer mot varandra och det gäller att hitta snabbaste vägen genom kurvorna. Och man kan genom träning öva upp sin förmåga, men med de vanliga typerna av bilspel så händer det inte så mycket mer än att man kanske blir bättre än kompisarna om man tränar mycket.

Nu har forskare vid University of Californa i San Francsico tagit fram en ny typ av spel som tycks ha helt andra effekter, det tränar både arbetsminnet och uppmärksamheten. Man kan säga att hjärnan faktiskt föryngras.

Att spela datorspel kan vara ett sätt att hålla hjärnan i gång långt upp i åldrarna. Martin Rydmark, som är läkare på Sahlgrenska i Göteborg forskar också på patienter med hjärnskador. Enligt honom blir allt tydligare med fler studier som visar att det är bra att träna hjärnan.

– Det är som med kroppen, att träna fysiskt och att äta rätt, det är också viktigt att utsätta hjärnan för utmaningar, säger Martin Rydmark professor på Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista