Lars-Erik Strandberg och Ulf Lillkrona på Executive health. Foto Linnéa Olsson.

Jakten på skavanker och dolda sjukdomar

Reportage och debatt om screening
12 min

Många har högt blodtryck utan att veta om det och högt blodtryck kan leda till hjärnblödning och hjärtinfarkt. Att förebygga högt blodtryck är det enklaste sättet att minska på en av de vanligaste dödorsakerna i världen.

I samband med en färsk internationell studie har vi hört forskare som förespråkar screening. Alltså att man undersöker en hel grupp människor, en popuplation, där man gör medicinska undersökningar utan att de här människorna har några sjukdomssymtom med målet att hitta, i det här fallet högt blodtryck, i ett tidigt stadium. Men nyttan, kostnaden och de skador och problem som kan uppstå som en följd av screening är hett debatterade.

Rapporteringen om screening för högt blodtryck väckte reaktioner bland annat på Dagens nyheters ledarsida som ifrågasatte screening mot högt blodtryck. Bra för läkemedelsbolagen men riskerar att leda till oro och onödiga behandlingar.

Idag finns olika möjligheter att screena för sjukdomar, dels rutinmässiga som till exempel bröstcancer och tjocktarmscancer. Men man kan också själv betala för att låta screena sig för en mängd potentiella sjukdomar.

Vår reporter Linnéa Olsson rapporterar från privatkliniken Executive health i Stockholm.

Ulf Österstad, allmänläkare i Karlskrona och vice ordförande i SFAM, Svenska föreningen för allmänmedicin, är kritisk till att screening för en mängd olika sjukdomar blir alltmer utbredd, efter amerikanskt mönster. Ulf Österstad debatterar med Lars-Erik Strandberg som är läkare och delägare i Executive health.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".