Alexander Keucken, Vivab, och Per Ericsson, Norrvatten. Foto Gustaf Klarin/SR

Stora teknikinvesteringar för ett säkrare dricksvatten

6:43 min

25000 östersundsbor blev magsjuka efter att de druckit det kommunala vattnet som var förorenat med parasiten Cryptosporidium och stora vattenverk i flera svenska kommuner satsar nu på forskning och utveckling av membranteknik som kan filtrera bort skadliga mikroorganismer.

Utbrottet skedde 2010, och nu i veckan, i tisdags, rapporterade vi om att rättegången nu är inledd mot Östersunds kommun. Men det sker en spännande teknisk utveckling för att undvika de här typen av problem. Stora vattenverk i flera svenska kommuner satsar nu på forskning och utveckling av membranteknik som kan filtrera bort skadliga mikroorganismer.

I Göteborg invigs senare i år det som kommer att bli Nordens största membranfilteranläggning. Annars har Sverige inte satsat på den här tekniken till skillnad från till exempel Norge som har byggt ut membranfiltertekniken sedan 30 år tillbaka.

Men nu står flera svenska stora vattenverk i startgroparna.

-Internationellt ligger Singapore långt framme med forskning på membranfilterrening, säger forskaren Alexander Keucken. I områden i världen där det råder vattenbrist satsas mycket pengar på forskning. I Europa ligger Spanien långt framme med utveckling av den här tekniken som innebär att man i stor skala gör dricksvatten genom att filterera bort saltet från havsvatten.

Reporter Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista