De som tränat sin hjärna tyckte det var enklare att bl a handla. Foto: Bertil Ericson/TT

Träning av hjärnan håller i minst tio år

8:13 min

Den här veckan publiceras en amerikansk studie på effekter av att träna hjärnan med det slående resultatet att effekterna sitter i upp till tio år efter själva träningen. 

– Nu när vi testade försöksdeltagarna 10 år senare var det framför allt de som tränat problemlösning och snabbtänkthet som visade positiva resultat. De med ren minnesträning, de fick resultat som satt i i fem år, säger den amerikanska psykologiprofessorn Frederik Unverzagt, som är en av forskarna bakom studien.

Den här veckan publicerar Frederik Unverzagt och hans kollegor en 10-årsuppföljning på de nästan 3000 personer som ingår i studien. Deltagarna har delats in i fyra olika grupper, en kontrollgrupp och tre grupper där personerna deltog i en 10-timmarskurs för att träna olika mentala förmågor.

Frederik Unverzagt tror att det som gör att effekten sitter i så länge, det är att träningen har smittat av sig på andra sysslor. Personer som lär sig en sak på själva hjärngympan, de tar sig för annat i vardagen som de inte skulle gjort annars.

– Vi tror att det som driver varaktigheten av resultaten är att försöksdeltagarna ändrar sitt liv när de tränat. De deltar i mer och gör andra saker i sin vardag, som de inte gjorde tidigare, säger Frederik Unverzagt.

Torkel Klingberg, som är professor i kognitiv neurovetenskap på Karolinska Institutet, forskar också på effekterna av att träna hjärnan och enligt honom är det en ovanligt stor studie under ovanligt lång tid och han håller med de amerikanska forskarna i att ett av de mest positiva resultaten är att träningen hade så goda effekter på försökspersonernas vardagsliv.

– Det som är nytt och anmärkningsvärt är att man ser så tydliga effekter på vardagsfunktioner, som t ex att laga mat, handla, använda teknisk utrustning, säger Torkel Klingberg.

Referens:
Rebok, G. W., Ten-Year Effects of the Advanced Cognitive Training for Independent and Vital Elderly Cognitive Training Trial on Cognition and Everyday Functioning in Older Adults, Article first published online: 13 JAN 2014,Journal of the American Geriatrics Society, DOI: 10.1111/jgs.12607

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista