Ulrika Björksten tycker att klimatvetenskapen är viktigast just nu. Foto: SR

Paracetamol står sig trots allt

Paracetamol står sig
3:43 min

Under veckan har paracetamol och graviditet dykt upp på agendan. Det är det smärtstillande medlet som finns i bland annat alvedon, reliv, pamol och panodil, och som är det som rekommeras till gravida, men nu publiceras två nya studier, som pekar på möjliga risker.

Det finns nog ingen skräck som är större för en gravid kvinna än tanken på att hon skulle råka göra något fel så att hon skadar barnet i sin mage. Hälsovårdsmyndigheterna vet att det är många som slaviskt följer varje ny rekommendation om vad man får och bör äta under en graviditet. Minsta felsteg kan skapa ångest.

Själv minns jag hur jag  försökte avdramatisera det hela genom att jämföra de råd jag fick med dem som gavs till  väninnor  som väntade barn samtidigt, i andra euroepiska länder. Här i norr utgjordes hotbilden framförallt av ostar, lammkött och fisk.  Men åt öster fanns ett förbud mot jordgubbar, och i syd gavs rådet att skölja salladen minst tre gånger i vatten och vinäger, innan den serverades.  Särskilt tydligt minns jag den väninna, framgångsrik forskare och barnläkardotter från ytterligare ett av Europas hörn, som samtidigt som hon obesvärat bolmade cigarettrök i ansiktet på mig absolut ville förmå mig i mitt känsliga tillstånd att sätta på mig ett par tofflor som skydd mot det riskabla golvdraget.

Ja det är lätt att raljera över alla råd, även om jag själv tillhörde den kategori som så gott jag kunde försökte göra allting i enlighet med de förhållningsorder jag fick på mödravårdscentralen. Men i denna uppsjö av regler och rekommendationer måste man också skilja ut det verkligt viktiga, för vem kan under nio månader tänka på precis allt hon stoppar i sig -  och vilka problem för både mamma och barn kan inte skapas av den gravida kvinnans själva ångest över minsta felsteg?

I det här sammanhanget så har läkemedel en särställning. En bra tumregel är att  inte äta ett enda piller utan att det godkänts för gravida av medicinvetenskapen. Och att ta även sådana mediciner som är godkända bara om de verkligen behövs. Den tumregeln fick ny akutalitet i veckan då en studie som visar att nyfödda möss som injiceras med paracetamol senare kan få beteendestörningar. En epimediologisk studie har också visat på en möjliga koppling mellan ett stort intag av paracetamol under graviditeten och störningar i den neurologiska utvecklingen hos barn i tidig ålder. Och  härmodagen kom besked från Läkemedelsverket i frågan.

Paracetamol är fortfarande vad som rekommederas till gravida som behöver ta smärtstillande. Riskerna  bedöms som små, och framförallt mycket mindre än för de alternativ som bjuds. Och ja, ibland behöver även gravida äta smärtstillande eller febernedsättande medicin. Det är inte rimligt att vid minsta misstanke om potentiella problem tvinga kvinnor att lida sig igenom en graviditet. Men poängen är att alla verksamma mediciner har någon form av biverkningar. Så man måste alltid väga nyttan mot risker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".