Den världskände ALS-sjuke kosmologen Stephen Hawking under Paralympics-invigningen i London. Foto: TT

Menar Hawking allvar med att det inte finns svarta hål?

Hawking orsakar rabalder
4:03 min

I slutet på förra veckan slog det ned en bomb i fysikervärlden när nyheten spreds att Stephen Hawking säger att det inte finns några svarta hål. Men vad menade han egentligen?

I princip så handlar det om vad som skulle kunna läcka ut från svarta hål. När fysiker i början av nittonhundratalet la fram teorin om svarta hål tänkta man sig att de har så mycket gravitation på så liten volym att ingenting kan lämna ett svart hål om det väl har passerat den gräns som kallas händelsehorisonten - allting innanför den kommer att fångas upp av det svarta hålet.

Det har sen visat sig att det inte riktigt är så enkelt - på sjuttiotalet visade Stephen Hawking att svarta hål kan skicka ut viss strålning. Och sen dess så har det pågått en diskussion om vad som egentligen kan läcka ut från svarta hål, och om information förstörs när något hamnar i ett svart hål.

Alltså om något hamnar i ett svart hål - kan man då i teorin i efterhand på något sätt ta reda på vad det var för någonting, nån gång i framtiden?

Den nya artikeln av Stephen Hawking antyder att jo, det kanske man skulle kunna - även om det skulle bli lika svårt som att försöka i detalj förutse vädret på jorden flera veckor i förväg. Dessutom säger han att det vi kallar händelsehorisont nog inte fungerar som forskare tidigare har trott, och kanske borde kallas något annat. Och att svarta hål är ännu mer komplicerade än vad man har tänkt sig.

Nyfiken på att läsa mer? Klicka vidare på någon av länkarna här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".