Skeppsvrak i Östersjön från filmen Under Ytan. Foto: Sjöfartsverket

Under ytan på svenskt vatten

5:27 min

Sjöfartsverket har i samarbete med Norrköpings visualiseringscenter tagit fram en film som visar hur det ser ut på botten av Östersjön och Västerhavet. Den animerade filmen baseras på den senaste tekniken av djupdata som Sjöfartsverket tagit fram de senaste åren.

Vi sitter som i en undervattensfarkost och svävar fram över botten i Östersjön. Eftersom det här är en dom-biograf där man sitter under en stor kupol där filmduken finns så känns det nästan som att man är där på riktigt och att allting rör sig. Det är ingen 3-D film men upplevelsen är ändå åt det hållet.

Vi får följa med  och se bergslandskap, sänkta skepp, minor och tunnor med radioaktivt avfall som dumpats för länge sedan.

Kunskapen om hur det ser ut på botten och vad som finns där är ganska ny, den är möjlig tack vare den sjömätning som Sjöfartsverket gör med hjälp av avancerade ekolod, så kallade multibeamekolod. Botten scannas med stor precision berättar Magnus Wallhagen som jobbar på sjögeografiska avdelningen på Sjöfartsverket.

Sjömätningen har tagit fart de senaste åren och nu är 45% av bottnarna på Svenskt vatten dokumenterade, mer än hälften återstår alltså. I första hand prioriteras de stora farlederna där handelsfartygen går, viktigt för säkerheten eftersom många uppgifter på sjökorten är gamla och gjord med simpel teknik, ett långt snöre med en tyngd. Magnus Wallhagen på Sjöfartsverket berättar att de hela tiden får fram nya uppgifter, tillexempel ett grund i Bottenviken som låg ganska långt ifrån den markering som fanns på sjökortet.

Den djupdata som tas fram är inte bara angeläget för sjöfarten utan börjar även bli intressant för miljöarbetet. Thomas Johansson på Havs och vattenmyndigheten som är med på filmvisningen berättar.

Vi återvänder till filmen där vi nu kommit till Göteborgs hamn. Muddringen av farlederna, som stora undervattensmotorvägar syns tydligt och plötsligt dånar det till.

Ett fartyg passerar rakt ovanför oss, här är det bara 70 centimeter mellan fartygsskrovet och botten.

Syftet med filmen är att på ett populärvetenskapligt sätt visa upp hur det ser ut under ytan, hur sjömätningar går till och vilka miljöproblem som finns. Den ska inspirera och locka till ett större intresse för havets botten och varför det är viktigt att ta reda på mer, menar Sjöfartsverket. Den vänder sig alltså inte bara till allmänheten utan också till myndigheter och politiker som sitter på pengapåsen och beslutar hur mycket resurser de ska lägga på djupdata. För den breda allmänheten har man kanske tryckt in lite för mycket fakta i den 25 minuter långa filmen,  även om den samtidigt är spännande och intressant. Filmens regissör som vi också hör som speakerröst, Melker Becker säger att en utmaningarna har varit att just länka ihop vetenskap och drama till en intressant berättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista