Precis som GPS-satelliterna täcker in jorden vill nu initiativtagare att internetsatelliter ska göra. Foto: Lockheed Martin

Outernet ska nå dit internet inte når i dag

2:16 min

Satelliter ska ge en grundläggande internetuppkoppling till hela världen.

– Det är en icke-vinstrivande organisation i USA som vill skicka upp hundratals små satelliter runt jorden, med tanken på att alla ska kunna komma åt en grundläggande gratis uppkoppling, var man än är någonstans. Det är än så länge bara ett förslag, och dom söker just nu finansiering men de har en ambitiös tidsplan och skulle vilja börja skicka upp satelliter redan hösten 2015, säger Torill Kornfeldt.

Det låter ju som ett jätteprojekt. Hur är tanken att det här ska fungera?

– Det finns ju en del tekniska problem kvar att lösa, men tanken är att de här små satelliterna ska ge en svag wi-fi signal över hela jorden. Men man kommer inte att kunna komma åt hela intenet, den här organisationen har varit väldigt tydliga med att de kommer att prioritera sidor som wikipedia, gratis nätbaserade kurser, väder och spannmålspriser för jordbrukare och nyheter. Och så tänker de att nätet kan spela en viktig roll vid till exempel stora katastrofer när lokala nät slås ut. För tanken är inte alls att det här ska ersätta de uppkopplingar som redan finns, säger Torill Kornfeldt.

Finns det andra aktörer eller projekt, som vill att fler människor ska ha tillgång till en uppkoppling?

– Ja, under det senaste året så har tre av de riktiga jättarna - google, facebook och microsoft - lanserat vart sitt projekt som ska på olika sätt göra internet mer tillgängligt för de två tredjedelar av jordens befolkning som inte har tillgång till uppkoppling idag, säger Torill Kornfeldt.

Google vill skicka upp väderballonger som ska skapa ett luftburet internet, facebook har startat internet.org som ska samarbeta med många olika organisationer för att det ska bli billigare uppkopplingar och Microsoft håller på med flera olika  pilotprojekt, bland annat på landsbygden i Kenya för att öka möjligheten att koppla upp sig där. Och till den här listan läggs nu alltså Outernet som vill skicka upp satelliter.

Och det ska bli spännande att följa den här utvecklingen under de närmaste åren, för jag tror att vi kan räkna med ganska stora förändringar - framför allt kanske på landsbygden runt om i världen, säger Torill Kornfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista