1 av 6
Sarkofagen där prästen Neswaiu är begravd har skrivits ut i en 3D-skrivare. Foto: Hanna Sigeman/SR
2 av 6
Museet visar upp flera sex mumier och en mängd föremål. Foto: Hanna Sigerman/SR
3 av 6
Den falkformade amuletten är cirka fem centimeter och kunde användas som ett smycke. Den hittades under en klump av amuletter på mumiens bröstkorg. Foto: Hanna Sigeman/SR
4 av 6
För de gamla egyptierna symboliserade djur olika gudar. Mumifierade djur användes också som offer till gudar. Foto: Hanna Sigeman/SR
5 av 6
Mumiens hälsotillstånd undersöks med datortomografi. Foto: Kristofer Jansson/Interactive Institute vid Norrköpings Visualiseringscenter
6 av 6
På ett virtuellt obduktionsbord kan besökare undersöka mumien. Foto: Kristofer Jansson/Interactive Institute vid Norrköpings Visualiseringscenter

Digital mumie avslöjar livet i Egypten

5:38 min

En 3D-modell av en mumie från över 2 300 år sedan finns nu att titta på i Medelhavsmuseets nya permanenta utställning om Egypten. På ett "virtuellt obduktionsbord" kan besökarna i detalj studera mumiens alla lager och föremål som finns där inne.

-- Mumien såg jättekonstig ut. Som ett skelett med en massa brunt på, säger nioåriga Sara som besökte Medelhavsmuseet.

Skelettet med en massa brunt på är en tredimensionell modellering av prästen Neswaiu. Neswaiu dog och mumifierades för över 2 000 år sedan och han är ett av de föremål som ska locka folk till den nya permanenta utställningen Egypten på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Neswaiu vilar i sin kista nere i källaren. Men i rummet intill, på en stor skärm, går det att vrida och vända på honom. Skärmen är tryckkänslig, och genom att dra med fingret längs med en linje klär man först av honom hans lindor och avtäcker då en mängd små föremål som ligger dolda mellan lagren. Sedan tar man bort huden och musklerna ända in på bara skelettet.

Den digitala mumien är inte bara till för museibesökare utan också för forskare. Sofia Häggman är museichef och egyptolog och berättar om vad modelleringen ger svar på.

– Dels kan vi ju titta på alla amuletter som ska hjälpa honom till ett eget liv och en återfödelse på andra sidan döden. Han har över hundra amuletter och man kan titta på dem i detalj utan att behöva packa upp mumien. Man kan också se hur hans liv gestaltade sig, alltså om han blev gammal, och om han var frisk eller hade ont, säger Sofia Häggman.

Modelleringen på skärmen har gjorts med hjälp av bland annat datortomografi, en röntgen som utfördes på Linköpings universitetssjukhus.

Därefter skapades modellen på Interactive Institute vid Norrköpings visualiseringscenter. Eftersom olika material inuti mumien har olika täthet och tyngd, går det att få fram en bild av vad som finns där inne. Mumien har röntgats tidigare, men genom att koncentrera strålningen på intressanta ställen har nya upptäckter gjorts. Den infekterade tanden kan ha lett till en dödlig blodförgiftning, och under en klump av amuletter på mumiens bröst har nu en tidigare dold amulett kunnat studeras handgripligen. Trots att den ligger kvar inuti lindorna.

– Den stora amuletten under de andra är en falk, antagligen i guld. Det är en fantastisk detaljrikedom, man kan se fjädrarna på vingarna och små ringar som gör att man kan sy fast amuletten. I samarbete med Norrköping så har vi faktiskt tagit fram amuletten på så sätt att den har 3d-printats, och sedan har vi gjutit exakt samma amulett. Så vi kan hålla i samma falkamulett som lades på Neswaius mumie för tvåtusen år sedan, säger Sofia Häggman.

Men det var inte bara mänskliga mumier som skickades iväg på röntgen. Egyptologerna på Medelhavsmuseet passade på att lösa ett mysterium som de länge undrat över.

- Vi hade också en boll som vi har undrat lite över, ett runt paket inlindat väldigt snyggt. Den har nu också åkt med på röntgen och det är en liten näbbmus. Det fanns en föreställning om att solguden blev en näbbmus under natten, så därav näbbmössen, säger Sofia Häggman.   

I kontrast till denna försiktiga undersökningsteknik står de så kallade "mumie-uppackningsfester" som framför allt den engelska överklassen ägnade sig åt i början av 1800-talet. De här festerna ledde sorgligt nog till att tusentals mumier förstördes.

-- De kunde sända ut inbjudningar och säga att "kom till oss, klockan tre, lördag eftermiddag. Vi kommer först dricka lite te och sen packar vi upp en mumie". I början i synnerhet var det en skattjakt. Man skulle se vad man hittade för amuletter under alla lagren. Det var lite som att packa upp en present, säger Sofia Häggman.

Om en mumie behandlades illa kunde den återuppstå enligt folktron. Hur tror du att han skulle se på en återkommande offentlig avklädnad?

--Jag tror inte att en egyptier från det forna Egypten hade uppskattat vårt obduktionsbord. Det var inte tänkt att man skulle se den där torkade fula förgängliga kroppen som fanns under linnelagren. Det var just därför den packades in väl och försågs med en ansiktsmask som skulle bli det nya ansiktet in i evigheten. Så jag är rädd att de faktiskt inte skulle ge oss sin välsignelse för det här..., säger Sofia Häggman.

Reporter: Hanna Sigeman
hanna.sigeman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista