En krasslig man. Foto Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Att överlista framtidens influensor

5:22 min

Forskare har i en ny studie analyserat DNA från säsongsinfluensavirus mellan åren 1968 och 2012 och gjort en modell som räknar ut sannolikheten för att influensan nästa säsong, och säsongen efter det, ska se ut på ett visst sätt – och om den blir allvarlig eller inte. Det här ger hopp om bättre vacciner i framtiden, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

I veckan kulminerade sannolikt influensavågen bland svenskarna för den här säsongen, enligt färska beräkningar från Folkhälsomyndigheten. Och det ser ut att bli en ovanligt lindrig säsongsinfluensaepidemi denna gång. En lindrig influensa betyder att några enstaka procent av befolkningen insjuknar och att ett hundratal, eller några hundra, dör till följd av den.

Men det här är väldigt svårt att fastslå förrän allt faktiskt är över – och mycket svårt att förutsäga med någon god tidsmarginal. Det enda något sånär pålitliga sättet i vår del av världen att uppskatta hur allvarlig en annalkande influensa blir är att studera hur viruset ifråga beter sig när det börjar härja på södra halvklotet, några månader innan det når hit.

Det här tidsproblemet vill forskarna gärna råda bot på och i tidskriften Nature i veckan presenterades en studie av en ny matematisk modell som med 60-70 procents säkerhet sägs kunna förutsäga hur influensavirusen kommer att se ut nästa säsong, och säsongen efter det.

Forskarna bakom modellen baserar sin sannolikhetsberäkning på DNA från säsongsinfluensavirus som härjat mellan 1968 och 2012 och de förändringsmönster som de sett. När träffsäkerheten ökas och sådana här modeller kan börja användas i praktiken bör man kunna få fram mycket bättre influensavaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Eftersom virusets arvsmassa hela tiden kontinuerligt förändras har de hittat en modell som hyfsat talar om för oss hur den kommer att se ut nästa säsong, och säsongen efter det, eftersom den här förändringen verkar vara hyfsat förutsägbar.

– Det skulle kunna göra att vi skulle kunna bygga ännu bättre vaccin än dem vi har idag, framför allt för att skydda de äldre och andra som kan bli väldigt sjuka i influensa under den säsong som kommer.

Med ordet säsongsinfluensa menas en influensastam som är en trogen årligt återkommande gäst i svenskarnas luftvägar, om än i något förändrad genetisk tappning år från år. En sådan stam har vi haft i cirkulation här i Sverige de senaste 10-20 åren. Det är den som flest får och som är allra farligast för de äldre.

En annan virusstam som är av lite nyare datum men som nu är så pass regelbundet återkommande att den får anses vara ytterligare en säsongsinfluensa är den så kallade svininfluensan. Svininfluensan skiljer sig från sin äldre säsongsinfluensakollega genom att fler yngre riskerar att bli allvarligt sjuka eller till och med dö i den.

Det går inte att med den nu presenterade modellen att förutsäga stora förändringar i virusen, som när svininfluensan oväntat dök upp och blev en pandemi, säger Anders Tegnell på Foklhälsomyndigheten. Det är de mindre virusförändringarna som går att förutsäga till viss del. Och det är minst lika viktigt, menar han, eftersom så stora delar av befolkningen är utsatt för de vanliga säsongsinfluensorna och eftersom dagens vaccin faktiskt inte är speciellt bra.

– Det är ju väldigt viktigt att vi använder dem. Men om vi jämför dem med till exempel de vaccin som vi använder för att skydda våra barn mot mässling så är de väldigt, väldigt, mycket bättre. Så de här vaccinerna ger ju inte ett sådär jättebra skydd. Det är kanske en 60-70 procent av dem som blir vaccinerade som blir ordentligt bra skyddade. Och skyddet varierar också ganska mycket från år till och år eftersom det har varit lite svårt att förutsäga exakt hur viruset kommer att se ut nästa år.

Reporter: Lisen Forsberg
vet@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista