Milstolpe nådd för artificiell intelligens

6:12 min

Förra helgen klarade en dator av vad som har setts som en milstolpe när det gäller artificiell intelligens. Det handlar om det så kallade Turing-testet, där människor ska förledas att tro att de kommunicerar med en annan människa, när det i själva verket pratar med en dator.

Christian Smith är robotforskare på KTH, och artificiell intelligens är en del i hans forskning.

– I just den här tävlingen har för första gången någonsin, i en stor officiell tävling, ett datorprogram lyckats lura minst en tredjedel till att tro att de pratar med en människa när de pratar med ett dataprogram.

Det har gått 60 år nu sedan Alan Turing dog, engelsmannen som har fått ge namn åt det här testet, där en programvara ska lyckas lura tillräckligt många människor att efter en fem minuters fri chattkonversation tro att de pratat med en annan människa. Det hände för första gången nu i helgen i en tävling vid den brittiska vetenskapsakademin Royal Society.

Programvaran som lyckades var skapad för att föreställa en 13-årig pojke från Ukraina. Det tror Christian Smith kan ha varit ett smart drag – liksom att programmakarna har lagt mycket kraft på att skapa en trovärdig karaktär där svaren hänger ihop.

– De har jobbat väldigt mycket med manus och bakgrundsberättelsen. Vilken familj han har, vad hans föräldrar jobbar med, vad han har för husdjur, vilken sorts musik han tycker om, och så vidare. Och då har man bland annat valt åldern och nationaliteten så att man spelar på det här, att en medelålders brittisk domare kanske inte vet vilka svar man skulle vänta sig från en 13-åring från Ukraina.

Nu börjar det dyka upp en del kritik mot hur det här testet har genomförts, bland annat att den vinnande figuren är konstruerad så att domarna ska ha överseende med svar som är lite konstiga.

Är det kanske fusk rent av? Nej, inte enligt Christian Smith.

– Och det är ju en helt annan sak än att göra ett program som klarar av att hålla uppe den mänskliga charaden över lång tid, säger Christian Smith.

Fakta: Allan Turings test

Alan Turing var en brittisk matematiker och kryptoanalytiker som lyckades knäcka Enigma-koden, det tyska försvarets krypteringssystem under andra världskriget.

Han var också mycket kunnig inom datorvetenskap. Han föreslog redan på 1950-talet en teoretisk möjlighet om artificiell intelligens och hur den skulle kunna testas.

Turing konstruerade samtidigt ett särskilt test som gick ut på att om man kan kommunicera med en dator – och i samtalet inte kan avgöra om det är en människa eller robot– skulle man kunna kalla datorn för intelligent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista