Ebolasmittan: Mycket allvarligt läge

7:07 min

Utbrottet av blödarsjukdomen ebola är en global hälsofara, och kan drabba ytterligare tio länder, förutom de nu fyra drabbade länderna. Världhälsoorganisationen, WHO efterlyser nu 750 hjälparbetare, eftersom man befarar en värre utveckling.  

WHO befarar att 20 000 människor kommer att smittas. Samtidigt konstateras att ebola har spritts till en stad som är centrum för oljehandel i Nigeria, med många internationella arbetare.

Annika Östman, vår medicinreporter, vad är det här för ett virus?

– Ja, i veckan kom äntligen en kartläggning av viruset, och man kan då se att det förändras snabbt och sprids snabbare än vad man tidigare sett, att det alltså arvsmassan muteras, förändras på nya sätt.

Och vad vet man om dödligheten?

– Ja, än så länge har jag inte sett någon vetenskaplig studie om det, men utifrån de rapporter som kommer om antalet smittade och döda så verkar det vara 50-60 procents dödlighet, och det kan ju låta bra att alla inte dör som smittas. Men det är det som är kruxet. Tidigare har nästan alla dött som har smittats när det har varit i små avlägsna trakter, och då har själva utbrotten också dött ut. Men så är alltså inte fallet nu. Samtidigt som Världshälsoorganisationen säger att det kanske är fyra gånger så många som smittats än vad man tidigare har trott.

 Även sjukvårdspersonal och  fem forskare har smittats och dött. Hur kommer det sig?

– Ja det har förbryllat mig eftersom det inte borde ske. Men där kom det en intressant studie i veckan som delvis kan förklara det. Jag ringde också upp Johan von Schreeb, docent i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm, som ofta är ute och jobbar för Läkare utan gränser, men nu ska ha hand om nödhjälpen i ett av de drabbade länderna - Sierra Leone -  för WHO:s räkning.

Mänskliga faktorn?

– Och det är också vad som sägs i studien. Du är smittad men det tar tre veckor innan man ser någon symtom. Du får feber, och man kan tro att det är till exempel malaria. Du går till jobbet  eller tar bussen och smittar andra. Sedan är frågan om skyddsutrustning alltid finns för sjukvårdspersonalen, om man tar av sig den på rätt sätt, så att smittan inte förs vidare. Och skyddsutrustningen  för ebola är ett internationellt problem, eftersom det nu  enligt Johan von Schreeb börjar bli brist på det i hela världen med just de här rymdliknande skyddskläderna.

Det låter ju cyniskt, att ha men inte vilja skicka. Hur kommer det sig?

– Ja, och även om man vill skicka så går det inte, eftersom så många flygbolag slutat flyga till de drabbade länderna. Och samtidigt så är nog många ansvariga i rika länder oroliga för att det ska komma någon smittad, och då vill man verkligen kunna ta hand om den.

Rädslan måste ju vara större i Västafrika?

– Jo, även om livet också måste fortsätta med att handla mat och så vidare. Men Johan von Schreeb som var i området när det drabbades av förfärliga inbördes krig på 90-talet, med barnsoldater som lemlästade folk berättar att läget är ännu värre nu.

Vad kan man göra?

– Ja, det Världshälsoorganisationen nu gör är att försöka se till så att sjukvårdspersonalen faktiskt går till jobbet. För varför ska man göra det om man riskerar att dö, och inte ens får betalt.  Det gör att man redan på ett ställe i Sierra Leone har börjat driva en klinik, och även nu i huvudstaden Freetown planerar att göra så. Det Johan von Schreeb berättar är att det måste till tre saker, risktillägg, att personalen får en dollarbunt när de går hem varje dag, försäkringar så att familjen får skydd om läkaren eller sköterskan ändå skulle smittas, och om så sker att man ger dom den allra bästa vård som finns, alltså skickar dom till ex Europa.  Så har man gjort nu med en läkare av WHO:s personalen som skickats till Tyskland. Eftersom de utsätter sej för stora risker, måste de också erbjudas ännu bättre vård än vad genomsnittet kan få. Problemet är ju tillex i Nigeria - där en  patient vårdats och överlevt, men där läkaren  själv dog.

Hur allvarligt är det här?

– Väldigt allvarligt, men ännu fler dör  i malaria eller brist på kejsarsnitt, så det gäller att hela världen nu samlar sig och ger det stöd som behövs till de hittills drabbade länderna.