Biohackarna är här

5:57 min

Att experimentara och ha kul med genteknik har de senaste åren utvecklats till ett fritidsintresse på många håll i världen. Gustaf Klarin åkte till en svettig lokal östra Stockholms hamnkvarter och mötte de första svenska biohackarna.

För drygt ett år sedan gjorde vi reportage från ett biohackinglabb i Berlin, men nu verkar det som om biohackerrörelsen kommit till Sverige.

Sina Amoor Pour är en av grundarna till Bionyfiken, som han beskriver som Sveriges första biohackerförening. Han visar nhur man med enkla medel kan extrahera DNA ur sin egen saliv.

Ett annat experiment som Bionyfiken hoppas kunna locka nyfikna med är att ändra bakteriers och växters DNA. Kanske en självlysande blomma kan vara en kul present till mormor i jul? skriver de på sin hemsida. Men andra experiment kan handla om att förändra färgen på bakterier, till exempel att flytta in en gen som ger upphov till grön färg i acidofilusbaktereier, och därigenom möjligt att göra självlysande grön fil.

På Katedralskolan i Uppsala, som har spetsutbildning i bioteknik, har man tillstånd att göra vissa genmodifieringar. Men när eleverna skulle göra sitt gymnasiearbete och ville planera egna genmodifieringar behövdes ett samarbete med Uppsala universitet.

Sabri Jamal är engagerad i iGEM, International Genetically Engineered Machine, som är en internationell tävling där studenter från hela världen tävlar om att förändra eller skapa nya organismer med hjälp av syntetisk biologi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista