1 av 2
I början av 2015 åker Patrick Fox till Blantyre för att se testerna på plats. Foto: Tobias Abrahamsson/SR
2 av 2
Tillgång till rent vatten, mat och sanitära problem är vanligt i flyktingläger. Foto: TT

Nya toalettsystem testas för katastrofinsatser

Sanitetsexpert: Vi kan inte experimentera i katastrofer
2:20 min

I katastofsituationer och flyktingläger är fungerande toaletter livsviktigt, men grävda latringropar är fortfarande vanligast. Hjälporganisationer testar nu nya lösningar i en stad i Malawi.

Blantyre är Malawis näst största stad med nästan två miljoner invånare. Delar av infrastrukturen fungerar dåligt och staden, universitetet och olika hjälporganisationer provar nu ett tiotal olika toalettsystem runtom i staden.

Dels testas hur avföring kan behandlas, dels hur den kan transporteras ut ur bostadsområden på ett säkert sätt. Alltifrån maskar till ammoniak testas för att behandla avföring.

För att hjälporganisationer ska kunna använda en ny teknisk lösning i en akut situation behöver den ha gått igenom en hård prövning, som påminner lite om när en ny medicin provas.

Först utvecklas en ny teknik i laboratorium, sedan provas den i liten skala, därefter successivt med fler människor som nu i Blantyre. Så småningom testar ofta personal på plats i ett flyktingläger hur det fungerar i verkligheten, och sedan kan boende i läger testa i lugna perioder.

Först efter hela den processen är ny teknik redo att användas i akuta situationer.

– Vi tar oss inte friheten att experimentera i katastrofer vilket gör att vi vill ha tillgång till beprövade lösningar som vi vet funkar, säger Patrick Fox som är sanitetsexpert på svenska Röda Korset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".