Porträtt Annika Östman
1 av 2
Annika Östman. Foto: Charlotte Delaryd/Sveriges Radio
Amerikanska smittskyddsinstitutet
2 av 2
Amerikanska smittskyddsintitutet har bara en rådgivande funktion. Foto: David Goldman/TT

Ebolasmitta i USA splittrar delstater

"Beredskap varierar oerhört mycket"
6:42 min

De senaste veckorna har det varit många olika turer kring ebola i USA. Sjukvårdsanställda vet inte hur de ska agera. Guvernörer bestämmer om obligatorisk karantän för personer från eboladrabbade Västafrika – för att senare ändra sig. Medicinreporter Annika Östman träffar Merrick Tabor för att reda ut hur det amerikanska sjukvårdsystemet och smittspårning fungerar.

Det som utifrån sett kan uppfattas som ganska hattigt beror på att USA har ett helt annat system kring lagar och regler än Sverige när det bland annat handlar om smittor och sjukdomar.

Problemen kring ebola började uppdagas i Dallas i Texas när den förste patienten – som insjuknade i USA i  ebola – sökte vård. Sköterskorna berättade att det inte fanns några tydliga riktlinjer för hur man skulle ta hand om patienten, säger Deborha Burger till ABC News.

Det som är helt avgörande i vården, att  isolera ebolasjuka patienter lyckades alltså inte det här sjukhuset med. Men vad beror det på att USA i vården kring ebolasjuka i startläget kan uppfattas som sämre rustat än många fattiga länder i Afrika?

Statsvetaren Merrick Tabor menar att orsaken är att allt vårdansvar finns hos delstaterna. Att planera för risker är ofta inte högsta prioritet.

Amerikanska smittskyddsinstiutet, CDC, där ungefär 14 000 personer arbetar med mycket forskning, kan i de här fallen bara ge råd till delstaterna, där guvernörerna har exekutiv makt och snabbt kan fatta beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".