1 av 2
Lagom är bäst i mellanmjölkens land. Foto: TT
2 av 2
Ulrika Björkstén, Vetenskapsradion, kommenterar hälsorisker med mjölk. Foto: SR

Laddad studie om mjölkens risker

Ulrika Björkstén kommenterar
3:09 min

I veckan har en studie om komjölkens eventuella hälsorisker väckt stor uppmärksamhet. Frågan är laddad i mjölkdrickarlandet Sverige. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén kommenterar diskussionen.

Den landade som en bomb, mitt i ett pågående gräl mellan havredryckstillverkare och mjölkproducenter om vad som är nyttigast. Det handlar om en stor studie som inkluderar tiotusentals män och kvinnor som följts från medelåldern och uppåt. Och det visar sig att de största mjölkdrickarna, som dricker tre glas mjölk eller mer om dagen, har en tydlig ökning i dödlighet vid en given ålder, jämfört med dem som dricker minst mjölk, alltså mindre än ett glas.

Av svallvågorna att döma var resultatet oväntat för många. Ändå har stor mjölkkonsumtion länge kopplats ihop med misstankar om ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar och även vissa typer av cancer, så resultaten är egentligen inte särskilt överraskande.

Samtidigt har mjölk också många goda effekter, inte minst innehåller det väldigt mycket av flera viktiga näringsämnen. Det är i det ljuset man ska se Livsmedelsverkets rekommendation att vi bör konsumera mejeriprodukter som motsvarar ungefär en halv liter mjölk om dagen.

Men det som är riktigt intressant med denna senaste studie är att forskarna i sin analys har skilt på just mjölkdrickande å ena sidan, och å andra sidan konsumtion av andra mejeriprodukter som ost, yoghurt och fil. Där visar det sig att både ost och de olika typerna av syrad mjölk har motsatt effekt som ren mjölk. De som äter mycket av sådana mejeriprodukter verkar leva längre än de som avstår.

Så i någon mening har alla rätt i denna diskussion. De som hävdar att vi i högsta grad behöver de näringsämnen som finns i mjölken, och de som hävdar att för mycket mjölk är skadligt. Yoghurt, fil och ost innehåller ju alla de goda näringsämnena från mjölken. Men vad är det som finns i mjölken som inte finns i de andra mejeriprodukterna? Forskarnas hypotes är att det handlar om mjölksockret, laktos, som i sin tur spjälkas till galaktos i kroppen. För galaktos har i djurförsök visat sig påskynda kroppens åldrande. Och det fina i kråksången är att lagrad ost knappt innehåller någon laktos, och i både yoghurt och fil finns bakterier som ser till att bryta ner laktosen så att vi får i oss betydligt mindre mjölksocker än om vi konsumerat motsvarande mängd mjölk.

Om det nu verkligen handlar om mjölksockret är för tidigt att säga, men flera studier pekar på de syrade mjölkprodukternas hälsofrämjande effekter.

Själva bakterierna i en del av dessa produkter tros också vara bra för vår tarmflora. Det blir spännande att se om vi kan få reda på mer om vilka mjölksyrebakterier som är bäst och varför, så att man kan välja fil- och yoghurtsort efter det. Men annars är måtta och allsidighet fortfarande den bästa kostrekommendationen för den som vill hålla sig frisk länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".