Olle Lagerlund, Bionyfiken. Foto Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Fascinationen över att göra naturen självlysande

Forskare och hobbyforskare gör naturen lysande
5:44 min

Japanska forskare har fått fram transgena silkesmaskar som spinner tråd som lyser i mörker. Vår reporter Jon Thunquist hittar en självlysande kimono i ett gentekniklabb i Tsukuba, strax norr om Tokyo. Och svenska hobbybiologer försöker göra självlysande blommor.

Genom att tillsätta genmaterial från självlysande koraller och maneter till silkesfjärilens ägg har forskarna fått fram larver, så kallad silkesmaskar som spinner tråd, i elva olika färger hittills.

Silkesmaskarna har visat sig vara synnerligen mottagliga för genmodifiering. 

De nya egenskaperna lever vidare i kommande generationer. Något som både lockar och skrämmer. För vad händer om de modifierade silkesmaskarna kommer ut i naturen ?

Japanska myndigheter utreder nu konsekvenserna av storskalig odling av transgena silkesmaskar. oklart när ett beslut kommer.

Det här med att skapa självlysande organismer är något som fascinerar. Vi hörde 12 september i år ett reportage i Vetenskapsradions veckomagasin om föreningen Bionyfiken, ett gäng killar som dragit igån ett så kallt biohackinglabb där vem som helst som är nyfiken kan få lära sig att laborera med genteknik.

En av grundarna, apotekaren Olle Lagerlund, berättar i dagens program att Bionyfiken ville göra en självlysande blomma som man skulle kunna ge bort till mormor i julklapp. Men det visade sig vara svårare än de först trodde. I ett första steg försöker nu Bionyfiken, med hjälp av genteknik, skapa en alg som ska kunna lysa på vissa klockslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".