1 av 2
Virgin Galactic havererade och föll till marken i Mojaveöknen. Foto: TT
2 av 2
Nu byggs en ny farkost som ersätter den störtade Spaceship II. Foto: TT

Flera års försening för rymdturister

Rymdfartsexpert Sven Grahn
6:25 min

I veckan har vi rapporterat om ett par allvarliga bakslag för den privata rymdfarten. Det är två haverier som har skett och det allvarligaste drabbade företaget Virgin Galactic, som har setts som den ledande aktören för att påbörja en så kallad rymdturism.

Virgin Galactic har redan sålt flera hundra biljetter för motsvarande en och en halv miljon kronor styck. Turen är tänkt att gå just utanför gränsen till rymden och sedan tillbaka. Tidigare har det sagts att de första turistturerna skulle kunna ske redan 2014, innan det här året är slut.

Men så kommer det inte bli. 

Virgins farkost Space Ship Two slets i stycken i luften under en provflygning i USA och en av de två piloterna omkom. Olyckan utreds av en haverikommission och enligt tidiga uppgifter verkar en av piloterna av okänd anledning ha lossat på en säkring så att rymdskeppets vingar kunde fällas ut för tidigt, vilket i sin tur kan ha orsakat haveriet.

Rymdfartsexperten Sven Grahn är väl bekant med projektet och blev bestört över nyheten. Utredningar och ett omfattande säkerhetsarbete tar nu vid, och Sven Grahn uppskattar att rymdturismen nu försenas med kanske tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".