1 av 2
Lars Bärring och Lena Lindström, klimatforskare på SMHI, och Sverigerepresentant i FN:s klimatpanel strax före avresan till mötet i Yokohama. Foto: Camilla Widebeck/Sveriges Radio
2 av 2
FN slår fast att det är hög sannolikhet att mänsikan ligger bakom klimatförändringar. Foto: TT

Fler klimatrapporter att vänta

FN bekräftar bild av mänsklig påverkan
3:45 min

Sannolikheten är större än 95 procent att människan ligger bakom merparten av klimatförändringarna sedan mitten på 1900-talet. Den bilden bekräftades i den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, som vi rapporterade om i veckan.

Den här rapporten var en 40-sidig syntesrapport, ett kondensat från IPCC efter att det under senaste året har kommit ut tre omfattande rapporter. Den första handlade om själva den vetenskapliga grunden om hur klimatet förändras, den andra om klimatförändringens konsekvenser och den tredje om hur klimatförändringen kan lindras.

CCS (carbon capture and storage) är en teknik som går ut på att avskilja koldioxiden ur röken från ett kraftverk och sedan pumpa ner koldioxiden djupt ner i marken. Så utsläppen på så vis inte bidrar till att spä på växthuseffekten. I syntesrapporten sätter IPCC stort hopp till att CCS-teknik ska kunna bidra till att få ned klimatutsläppen till noll under senare delen av seklet.

Även om forskarna är så säkra de behöver, 95 procent sannolikhet, att det är människan som ligger bakom merparten av klimatförändringarna sedan mitten på 1900-talet, kan vi förvänta oss fler klimatrapporter. Det bedömer Lars Bärring som är klimatforskare vid SMHI som varit med och slutgranskat den senaste rapporten.

Sannolikt kommer vi att få se mer forskning om bland annat klimatförändringens konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".