Sjuksköterskan Aminata Alpha Bangura sökte efter ebolasjuka i Freetown
Sjuksköterskan Aminata Alpha Bangura gick från dörr till dörr för att hitta ebolasjuka i Freetown. Foto: Alieu Mansaray

Aminata dog i skuggan av ebola

Patienter med behandlingsbara sjukdomar dör i eboladrabbade länder
3:02 min

Mycket av sjukvården i de tre värst eboladrabbade länderna i Västafrika har upphört att fungera, vilket gör att personer med andra behandlingsbara sjukdomar också dör. En som drabbades av det är sjuksköterskan Aminata Alpha Bangura, som vi tidigare hört här i Sveriges Radio.

Mycket av sjukvården i de tre värst eboladrabbade länderna i Västafrika har upphört att fungera. Det resulterar i att personer med andra behandlingsbara sjukdomar också dör. En som drabbades av det är sjuksköterskan Aminata Alpha Bangura, som vi tidigare hört här i Sveriges Radio.

Du kanske har hört hennes rapporter - när hon gick från dörr till dörr för att hitta ebolasjuka i Freetown i Sierra Leone och informera personer som ännu inte drabbats. Eller när hon berättade om att man fick fixa skyddsutrustning själv på jobbet för att inte smittas. Eller om hur kollegor inte vågade komma till jobbet för att hyresvärdarna inte ville ha några som jobbade med ett så riskfyllt arbete som hälsovård.

Själv var Aminata Alpha Bangura  en eldsjäl som verkade jobbade dygnet runt. "We have to take this struggle". Vi måste leva oss igenom den här kampen. De orden klingar i mitt huvud från telefonsamtal jag hade med henne på de knastriga telefonlinjerna till Sierra Leone. Hon hade knappt tid att prata i telefon. Och det var svårt att höra vad hon sa. Utan mejl hade jag knappt förstått. Hennes svenska kontakter, den lilla svenska vänföreningen Portee hjälpte till.

Aminata jobbade på en slags vårdcentral. De försökte screena bort de ebolasjuka. Och sedan tog de hand om kvinnor som skulle föda. Det innebar mycket blod – och stora risker. Efter jobbet åkte hon hem till sitt område, Portee i utkanten av Freetown. Det ligger i en slänt och längst ner i hamnområdet bor de sämst ställda. Här finns många ensamstående mammor, männen har antingen dött i det bloda inbördeskriget för några år sedan eller gett sig av till gruvdistrikten för att få jobb. Aminata var som bygdens egen ängel, eller en modern variant av medicinkvinna. Hon drev en liten skolhälsovård där barnen fick malariamedicin och matpaket delades ut. Detta arbete stöddes med insamlade pengar från Sverige.

Men förra torsdagen blev hon riktigt dålig. Hennes man Manseray tog henne till närmaste vårdcentral. Där konstaterades malaria och tyfoid. Tyfoid kan leda till att man drabbas av blodförgiftning, men som kan hävas med antibiotika. Men hon skickades hem.

Hon blev bara sämre. Kunde knappt andas. De tog sig till det enda öppna sjukhuset i Freetown. Köerna var enorma. Men hon var så dålig att hon fick komma in som nummer fem. Hennes man fick inte följa med in på grund av ebolarisken. På morgonen när han kom tillbaka var hon död. Allt gick snabbt. På två dagar. Det uppföljande proverna har ännu inte rapporterats, men hade hon också drabbats av ebola tycker hennes man att ebolateamet i så fall borde ha sökt upp dem.

För de lever riskfyllt i en storfamilj på 24 personer i några få rum. Och nu ringlar köerna långa för att beklaga sorgen.

Aminata blev med all sannolikhet offer för det som landets hälsominister talade om i veckan. Hälften av dem som dör i Sierre Leone dör inte av ebola, utan för att sjukvården i övrigt har slutat fungera på grund av ebolan.

Aminata Alpha Bangura fick aldrig uppleva att kampen mot ebola blev slutförd, även om hon talade så övertygande om det att hon fick mig att också tro att det skulle vara möjligt. "We have to take this struggle".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".