Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Fatou Knuckles har fått näringslösning  och klorin från studentorganisationen.
Fatou Knuckles har fått näringslösning och klorin från studentorganisationen.

Fatou överlevde ebola

Stora problem med diagnoser kring ebola
4:59 min

Ebola liknar många andra tropiska sjukdomar, men olika patienter svarar olika på de läkemedel de får.  Fatou Knuckles överlevde ebola. Hon är den enda överlevaren i en familj på åtta som alla insjuknade i byn Low cost i Liberia.

Igår meddelade Läkare utan gränser att de kommer att påbörja läkemedelsbehandling mot ebola med början i december. Det är tre olika tester som ska göras, bland annat med blod och plasma från  ebolapatienter som tillfrisknat. Testerna av läkemedlen görs direkt på patienter utan föregående kliniska tester. Detta eftersom smittspridningen fortsätter och läkare idag står ganska handfallna inför symptomen och behandlingarna.

Ebola liknar många andra tropiska sjukdomar, men olika patienter svarar olika på de läkemedel de får. Fatou Knuckles överlevde ebola. Hon är den enda överlevaren i en familj på åtta som alla insjuknade i byn Low cost i Liberia.

Fatou Knuckles insjuknade efter att ha vårdat sin syster, som läkarna sa inte hade ebola.

– Min syster sa att hennes kropp värkte och det blev värre för varje dag, på tredje dagen frös hon och togs till sjukhuset. Men på sjukhuset sa de att hon hade magsår. Trots att vi hade haft ett ebolautbrott tidigare, och jag hade använt klorin för att städa efter hennes kräkningar,

Fatou Knuckles hörde till dem i byn Low cost, en timmes väg från huvudstaden Monrovia, som hade lyssnat på budskapen som spridits efter att byn drabbast av det första ebolautbrottet i augusti.

Ändå drabbades åtta personer i hennes egen familj och själv blev också hon sjuk. Vid gudstjänsten en söndag berättade hon för pastorn att hon kände sig svag.

– Jag har aldrig känt mig svag förut men jag kom till en ebolaklinik. Under tiden som jag fick vård, så dog den ena vännen efter den andra därhemma.

Pandora Hodge är universitetsstudenten som under ebolautbrotet har jobbat i stort sett heltid med kunskapspridning om ebola. Hon är ledare för är en grupp studenter som reser till byar kring huvudstaden och knackar dörr. De återkommer till samma byar flera gånger och exemple Low Cost village visar att budskapet måste upprepas för att det ska gå fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".