Fruktskålar med olika par som har sex
1 av 2
Fruktskålar fyllda med älskande par. Foto: Wellcome Trust
Christopher Turner, historiker. Foto: Lena Nordlund/SR
2 av 2
Christopher Turner, historiker. Foto: Lena Nordlund/SR

Sex på allvar i 1920-talets Berlin

Taggiga ringar på snoppen
6:49 min

Den sexuella revolutionen för tankarna till 1960-talet, frigjordhet och p-piller. Men sexologins barndom kan faktiskt spåras till 1920-talets Berlin. I dag öppnar en utställning i London "the Institute of Sexology" som tar sitt avstamp i den här tiden. Historikern Christopher Turner har skrivit en bok som kommer ut i samband med utställningen.

Christopher Turner har skrivit utställningsboken, men härom veckan fick han även vara med och öppna några av paketen med skatterna som visas på Wellcome Trusts utställning.

En liten porslinsfrukt som går att öppna och inne i den ett älskande par, amuletter med vingförsedda penisar, taggiga ringar att trä på snoppen för att hindra nattlig onani och tidiga massagestavar som läkare använde som behandling mot hysteri. Detta varvas med forskarnas torra siffertabeller och rapporter -  allt skulle mätas och utredas.

Utställning har fått namnet The Institute of sexology efter Institut für Sexualwissenschaft. Detta institut drevs av läkaren Magnus Hirschfeld i 1920-talets Berlin. Hirschfeld har kallats sexologins Einstein, och på sitt institut bedrev han tidig sexrådgivning, forskning och tog emot patienter.

Magnus Hirschfeld utförde de första könskorrigerande operationerna på 1930-talet och hade redan 1910 skrivit böcker om transsexualitet. Han såg sexuell frihet som en politisk rättighet. Inga sexuallagar skulle behövas så länge det fanns ett samtycke mellan vuxna, något som till exempel både Elise Ottesen Jensen i Sverige och Alfred Kinsey i USA påverkades av.

Det här var en speciell tid i Berlin, lössläppt, frigjort och många homosexuella som sökte sig till staden. Filmen Cabaret kanske inte direkt är någon dokumentär, men säger lite om tidsandan.

Boken bakom filmen - Farväl till Berlin - skrevs av Christopher Isherwood. Han bodde under sin Berlintid faktiskt i en lägenhet som ägdes av institutet och Magnus Hirschfeld, berättar Christopher Turner.

Isherwood och hans vän, både i 20-årsåldern, besökte Hirschfelds museum för sexuell patologi och fnittrade åt föremålen - som spetsunderkläder som preussiska officerare haft under sina uniformer eller en sorts halvbyxor för blottare ...

Senare har författaren Isherwood sagt att han kände sig befryndad med de avvikande från museet och att sexologi-institutet var som en fristad där sex togs på allvar. Men eran tog slut när Hitler kom  till makten. Juden och kommunisten Hischfeldt och hans gelikar flydde Berlin och Tyskland, institutet vandaliserades och boksamlingen därifrån fanns med i det stora bokbålet 1933.

Men flytten till andra länder gjorde att de tidiga sexologerna fick större inflytande där, över Kinsey i USA till exempel. De motarbetades och misstänkliggjordes visserligen i många år, men deras undersökningar förändrade synen på sex i grunden och banade väg för 1960-talets sexuella frigörelse. Men sedan kom aids och allt blev annorlunda igen. Det visar hur vår sexualitet inte bara är något biologiskt, utan väldigt påverkad av den historiska bakgrunden, säger Christopher Turner.

Det finns också en orgonackumulatorn som byggts upp till utställningen. Vad är nu det? Jo, den är stor som en garderob, och man kan gå in i den och sitta på en pall. Enligt rekommendationerna på 1940- och 1950-talet skulle man helst sitta naken. Det var Freud-lärjungen Wilhelm Reichs uppfinning. Idén var att den skulle kunna samla in och kanalisera en sorts sexuell energi, orgonenergin, som fanns i atmosfären. Det skulle lösa upp sexuella hämningar och var väldigt inne bland kultureliten i USA en tid.

Utställningen öppanr idag På Wellcome Collections i London och visas under ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".